Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 2 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Van paratha tot naan: deze 5 Indiase broden moet je geproefd hebben

De paratha is sinds kort overal – zelfs in de supermarkt – en we kunnen ons ergere dingen voorstellen. We danken dit stukje glutengenot aan India, een land dat meer dan 30 verschillende soorten brood kent. Dit zijn de exemplaren die je sowieso geproefd moet hebben.

Of in ieder geval, mee kunt beginnen. Want het liefst gaan we voor alle 30 natuurlijk.

Dit zijn de lekkerste Indiase broden die je sowieso geprobeerd moet hebben

Zoals meer iconische gerechten, kent elk exemplaar vele varianten, afhankelijk van de regio. Zo staat het noorden meer bekend om verslavend lekkere streetfood, en het zuiden om de rijke vegetarische keuken – iets waar het land sowieso om bekend staat.

Naan

Onmisbaar in deze lijst is naan: of het nou de klassieke of moderne Indiase keuken betreft: naan vind je op de meeste menukaarten terug. Waarschuwing: noem het geen naanbrood, want naan betekent letterlijk brood, een dubbelop dus. Dit fluffy gerezen platbrood gaat kort in de loeihete tandoor en eet je plain of gevuld. Je kunt het brood als een soort bestek gebruiken, lekker om bijvoorbeeld Indiase curry’s mee op te lepelen. Honger gekregen? Zo maak je zelf naan.

zelf naanbrood bakken
Nancy van Batenburg voor Culy

Dosa

De spectaculairste van alle broden: grote Zuid-Indiase crispy pannenkoeken waarvan je altijd even opkijkt als de ober ze bij je buren op tafel zet. Een dosa is een dunne ‘pannenkoek’ gemaakt van een beslag van geweekte, gemalen en gefermenteerde linzen en witte rijst. Zoet, zuur, hartig, én verrukkelijk knapperig.

Klassieke dosa’s worden vaak gevuld met aloo masala, oftewel aardappels en specerijen zoals asafoetida (hing), kurkuma, kerrieblaadjes, chili en komijn.

Indiase broden - dosa
Bron: Unsplash

Paratha

Hoe we ooit zonder konden leven; we hebben geen idee. In een razend tempo kwam dit Noord-Indiase laagjesbrood op en nu ligt ‘ie zelfs in het vriesschap van menig bekende supermarkt: de flaky paratha. Net zo veelzijdig als dat ‘ie lekker is, kun je er alle kanten mee op. We hebben er niet voor niets menig artikel aan gewijd op Culy.nl. Nog niet bekend met dit stukje geluk? Dit kun je allemaal met de paratha.

Verwar paratha overigens niet met parotta: die laatste vindt z’n oorsprong in Kerala, Tamil Nadu en Sri Lanka en is gemaakt van maidabloem, waardoor het deeg meer gluten bevat en wat zachter is. Roti canai is dan weer de Maleisische versie van parotta.

paratha
Bron: Pixabay

Puri

Waarom puri nog niet zo bekend is als naan en paratha is ons een raadsel, wij zouden deze street snack het liefst op dagelijkse basis willen eten. Te vinden in klein en groot formaat, vult dit platbrood zich met lucht tijdens het frituren, wat het een ultiem broodje maakt om te vullen, zoals in het geval van het bekende pani puri. Verwacht geen zacht boterig deeg zoals bij naan, maar een crispy en flinterdun exemplaar.

pani puri
Bron: Pixabay

Bhatura

In de categorie gefrituurde Indiase broden hoort ook zeker bhatura. Net als puri is dit brood gefrituurd en vult het zich met lucht, met enkele belangrijke verschillen. Bhaturi is qua formaat een stuk groter maar ook de structuur is compleet anders. Evenals parotta is het gemaakt van maidameel, wat het brood zacht maakt. Bhatura wordt vaak als ontbijt gegeten, vergezeld van chana masala, een vegetarische stevige curry.

Meer lekkers uit de Indiase keuken:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.