Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Inspiratie 15 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Rogan josh: alles wat je wilt weten over dit Indiase gerecht

Rogan josh is een term die we regelmatig tegenkomen in kookboeken en kookvideo’s, bijvoorbeeld die van Jamie Oliver. Maar wat is het nu precies? En waar komt het vandaan?

Rogan josh: Wat is het?

Rogan josh is een curry, die traditioneel met lamsvlees, yoghurt en scherpe kruiden wordt bereid. Het gerecht komt uit de regio Kashmir, die net boven India ligt. ‘Rogan’ staat voor ‘dierlijk vet’; het vet van het lamsvlees. Het is begrijpelijk dat je hiervan schrikt, maar in dit gerecht geeft een klein randje vet juist een heerlijk volle smaak. En remember wat Yvette van Boven altijd zegt: “Vet is smaak.” Helemaal mee eens.

‘Josh’ betekent ‘heet’. Nu denk je misschien dat dit gerecht dan wel pittig zal zijn, daar staan Indiase vleesgerechten immers om bekend. Maar goed nieuws voor mensen die pittig eten niet zo goed kunnen handelen, want dat valt dus hartstikke mee! Het is juist een vrij mild gerecht.

Skipping dinner after lunching to heart’s content today afternoon. This kashmiri rogan josh I made last week for our guests though?? #gottamakeagain #slowcooking . . . . #vsco #vscocam #sinfullyspicy #authentic #kashmirifood #noonionnogarlic #indiancurry #indianfood #northindian #colorful #curry #nourish #roganjosh #comfortfood #dinner #beautifulcusines #f52grams #foodandwine #thekitchn #homemade #desifood #homecooking #weekendcooking #slowcooking

666 Likes, 26 Comments – Tanvi Srivastava (@sinfullyspicy) on Instagram: “Skipping dinner after lunching to heart’s content today afternoon. This kashmiri rogan josh I made…”

Rogan josh maken

Rogan josh maak je dus met yoghurt, lamsvlees en veel kruiden.

Zo ga je te werk:

  • Meng de yoghurt met chilipeper, koriander, komijn, knoflook, gember, paprikapoeder en kurkuma.
  • Snijd het lamsvlees in blokjes van ongeveer 5 cm. Bak het vlees samen met uien in de pan en roerbak het op medium hoog vuur.
  • Zet het vuur laag, voeg de yoghurt met de kruiden toe en laat dit 30 minuten sudderen. Zet het vuur na deze 30 minuten weer wat hoger en bak nog eens 5 minuten.
  • Nu kun je de tomatenpuree, zout en 15 gram boter toevoegen aan het lamsvlees. Het vuur gaat weer een standje lager, zodat het nog eens 3 tot 4 minuten kan sudderen. Belangrijk: vergeet niet om regelmatig te roeren tussendoor. Doe er 350 ml gekookt water bij, zet de deksel erop en laat het 15 minuten doorbakken.
  • Tot slot smelt je nog wat boter in een kleine pan en daar doe je laurierblaadjes, kardemom, kaneel en kruidnagels bij. Laat dit 40 seconden ‘sissen’. Voeg dan de nootmuskaat toe, roer nog even en doe de inhoud van deze pan bij het vlees erbij.
  • Meng het goed, doe de deksel op de pan en laat het 10 tot 12 minuten koken.
  • Het is klaar om te serveren!

#homestyle #india ##remix #chillies #peppers #asia #luxurylife #luxurylifestyle #luxurious #picoftheday #eating #eat #roganjosh #passionpassport #foodies #foodie #curry #spice #instagood #instacool #taste #healthyfood #fusion #fresh #instahealth #lovefood #zest

31 Likes, 3 Comments – Cultures,Food,Nature,Learning. (@jukebox777) on Instagram: “#homestyle #india ##remix #chillies #peppers #asia #luxurylife #luxurylifestyle #luxurious…”

Zo serveer je het

Je kunt rogan josh op verschillende manieren serveren. Zo is het heel lekker met gele rijst; hier wordt het over het algemeen het vaakst mee geserveerd.

Maar ook met wraps, witte rijst, naan of pappadums en raita. En als je het juist toch pittig wilt maken, kun je het ook met een pittige (mint)chutney serveren. Dat wordt smullen!

Meer Indiase gerechten?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.