Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Inspiratie 8 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Alles wat je wilt weten over hüttenkäse (die frisse eiwitbom)

Meestal wordt het beschreven als ‘een supergezond ingrediënt om mee af te vallen’ – maar daardoor zouden we bijna vergeten dat hüttenkäse ook gewoon hartstikke lekker is. Maar hoe wordt het gemaakt, en wat kun je er allemaal mee? Wij onthullen alle cheesy (ja, letterlijk) geheimen voor je.

En om alle verwarring maar meteen de wereld uit te helpen: ja, hüttenkäse is hetzelfde als cottage cheese. En nee, het is niet hetzelfde als ricotta.

Wat is hüttenkäse dan wél?

De smaak van hüttenkäse lijkt trouwens wel een beetje op die van ricotta: de kaas is korrelig en heeft een frisse smaak. Die korrel heeft te maken met de manier waarop de kaas wordt gemaakt. Daarvoor moeten we even terug naar de basis van kaas maken.

Kaas wordt gemaakt door melkzuurbacteriën en stremsel toe te voegen aan gepasteuriseerde (lees: verhitte) melk. Daardoor stollen de eiwitten. De vaste substantie die ze samen vormen, noemen we een wrongel. Dat is de basis van kaas. Het vocht dat overblijft, wordt wei genoemd.

Hüttenkäse met toppings
Bron: Pexels

Wel zeven, niet persen

In het geval van normale kaas wordt die wrongel vervolgens extra goed uitgeperst, zodat al het vocht eruit komt. Daarna wordt de toch al droge wrongel goed samengeperst in een vat. Het verschil met cottage cheese is dat die persing daar niet gebeurt.

De wrongel wordt dus wél gezeefd, maar niet geperst. Daardoor verdwijnt niet alle wei uit de kaas. Bij hüttenkäse wordt de wrongel in kleine blokjes gesneden. In tegenstelling tot de meeste andere kazen, wordt cottage cheese niet gerijpt. Het wordt wel op smaak gebracht met wat yoghurt en zout.

Hoe gebruik je het?

Hüttenkäse wordt het vaakst gegeten als broodbeleg: het is vooral lekker op een geroosterde boterham. Omdat het een relatief neutrale smaak is, kun je het overal mee combineren: je kunt er avocado, zalm of radijsjes op leggen, maar ook iets zoets als aardbei of tomaat.

Maar om hüttenkäse alleen bij je lunch te eten, zou zonde zijn. Je kunt er namelijk nog veel meer mee. De kaas is supermakkelijk toe te voegen aan allerlei gerechten – da’s vooral handig omdat er heel veel eiwitten in zitten (en weinig vetten).

Hüttenkäse werkt bijvoorbeeld goed in salades, bij borrelhapjes, in de pasta, in curry’s en andere warme gerechten. Ook geslagen (dus even in de hakmolen of blender) is hij supertof. Of probeer het eens tussen een pannenkoek.

Probeer deze recepten met hüttenkäse eens:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.