Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 9 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

4 x heerlijk belegd brood en knäckebröd bij de maaltijd

Verbeter de wereld, start in je eigen keuken: dat is de missie in ‘Eet goed’, het nieuwe kookboek van Johan Rockström. Met de recepten in het boek maak je gerechten die niet alleen duurzaam zijn, maar ook gezond en lekker. Zoals deze recepten voor heerlijke broodjes en knäckebröd, die je zowel als ontbijt, lunch, snack als avondmaal kunt eten. Ook top met Pasen!

Het boek bevat naast 60 recepten ook tips voor het besparen van voedsel en geeft je tips voor een gezond en uitgebalanceerd eetpatroon.

Johan: “In veel culturen vormt brood de basis van de maaltijd – nog niet zo lang geleden was dat in Nederland ook het geval. Voor een gezonde snack vermijd je witbrood en beleg dat snelle koolhydraten bevat. Gebruik groenten als tegenwicht. Een sandwich is natuurlijk het slimste gerecht voor onderweg en tussendoor. Maar brood kun je natuurlijk net zo goed thuis eten bij het avondmaal.”

Brood en knackebrod

Wraps met zachtgekookt ei en hüttenkäse (rechtsboven)

Een heerlijk vullende snack to go.

Kook de eieren 7 minuten in kokend water. Laat ze schrikken onder koud water.

Verdeel de hüttenkäse, slabladeren en kiemen over het brood. Pel en pureer de eieren grof en verdeel ze over het brood. Breng op smaak met zout en peper. Rol op tot strakke wraps.

In veel culturen vormt brood de basis van de maaltijd – nog niet zo lang geleden was dat in Nederland ook het geval. Voor een gezonde snack vermijd je witbrood en beleg dat snelle koolhydraten bevat. Gebruik groenten als tegenwicht. Een sandwich is natuurlijk het slimste gerecht voor onderweg en tussendoor. Maar brood kun je natuurlijk net zo goed thuis eten bij het avondmaal.

Knäckebröd met sardines en aardappel (tweede van links)

Een stijlvolle klassieker.

Snijd de aardappels in schijfjes. Plet de sardines licht. Pel de rode ui en snijd hem in dunne ringen.

Smeer de verse kaas op het knäckebröd. Beleg met schijfjes aardappel en sardines, gevolgd door rode ui en tuinkers. Breng op smaak met peper.

Grove sesambaguette met kipgehaktballetjes (rechtsonder)

Een alternatief ‘broodje gehaktbal’!

Pel de knoflook. Meng alle ingrediënten voor de erwtenkwark en breng op smaak met zout en peper.

Schil en rasp de bieten of haal ze door een spiraalsnijder. Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan en laat het afkoelen.

Halveer de baguettes in de lengte. Bak ze in een pan met boter met het snijvlak omlaag of gril ze in de oven tot ze knapperig zijn.

Besmeer het brood met de erwtenkwark. Beleg met de tuinkers, gehaktballetjes en biet. Bestrooi met het geroosterde sesamzaad.

Roggebrooddriehoeken (linksboven)

Clubsandwiches die gezond zijn.

Halveer en ontpit de avocado en vermeng het vruchtvlees met de overige ingrediënten voor de avocadopastei. Breng op smaak met zout en peper.

Scheur de sla in fijne repen. Snijd de tomaten in plakjes.

Besmeer de sneetjes roggebrood met de avocadopastei. Verdeel de kalkoen, sla, tomaat en gebakken uitjes over vier sneetjes. Dek af met de overige sneetjes en druk lichtjes aan. Snijd de sandwiches in driehoeken.

Eet goed kookboek

Eet goed – 60 heerlijke recepten met gezonde, duurzame ingrediënten – van Johan Rockström ligt nú in de (digitale) boekhandel voor € 24,99. 

Meer gezonde recepten: