Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 8 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

Wat is het verschil tussen crème brûlée, crema catalana, flan en leite creme?

Wie is er niet dol op een dessert als crème brûlée of crema catalana? En dan heb je nog flan en zelfs leite creme, de Portugese variant op de crème brûlée, maar wat is nu het verschil tussen crème brûlée en die andere drie zoete, tongstrelende desserts? Wij zochten ‘t voor je uit!

Wat is crème brûlée?

Om te kijken naar het verschil tussen créme brûlée en de andere desserts, is het eerst noodzakelijk ze alle vier apart te ‘behandelen,’ voordat we kijken naar de verschillen. Want een crème brûlée is heerlijk, dat hoeven we jou niet meer te vertellen, maar wat ís het nu precies?

Crème brulée is een custardachtig nagerecht met een gekaramelliseerde laag suiker. Deze suikerlaag brand je vlak voor het serveren. De traditionele crème brûlée bestaat uit crème Anglaise (eigeel, suiker, melk en room) die men daarna op smaak brengt met vanille.

Een crème brulée serveer je koud. Na het verhitten van de crème, wordt de ‘pudding’ daarom gestort in kleine bakjes om te stollen en te koelen. Ga je ‘m serveren, dan strooi je er wat suiker over dat je daarna brandt met een gasbrander. Je kunt de suikerlaag ook branden onder de gril, maar dan wordt de hele crème brulée warm in plaats van alleen de suikerlaag.

verschil tussen crème brulee en stock unsplash
Bron: Unsplash

Wat is crema catalana?

Het ook zo bekende broertje van de crème brûlée, is crema catalana. En dat kunnen we ons voorstellen, want op het oog zijn de twee nagerechten zo goed als identiek. Kijken we naar de samenstelling, dan verschilt er toch het een en ander.

Zo maak je de Franse variant met crème Anglaise waar veel room in zit, terwijl in een crema catalana meer melk zit. Daarnaast is de smaakmaker bij de Spaanse crema catalana de kaneel en citroenschil, terwijl dat bij een crème brûlée enkel vanille is.

Wat is flan?

Een vreemde eend in de bijt, maar toch thuishorend in dit rijtje is flan. Dit puddinkje (wat we met recht een puddinkje mogen noemen) is namelijk heel iets anders dan crème brûlée, creme catalana of de leite creme.

Flan, of crème caramel, is een romige pudding die wordt overgoten met karamelsaus. Je kunt ‘m voor je beeldvorming vergelijken met een pudding uit de supermarkt. Hier druipt namelijk – wanneer je ‘m uit z’n vorm laat zakken – automatisch de saus vanaf.

Je maakt een flan door apart custard en karamel te maken. Doordat je de custard au bain marie verwarmt, krijgt ‘ie de textuur hetzelfde als een crème brûlée. Maar juist doordat je ‘m verwarmt boven kokend water, wordt ‘ie stukken luchtiger. Door de karamel vervolgens op de bodem van de vorm te storten en daarna de custard erop, heb je altijd een flan waar de saus automatisch vanaf druipt.

Wat is leite creme?

Leite creme is de Portugese variant van de crème brûlée. Althans: dit Portugese nagerecht hangt een beetje tussen het Franse dessert en vla in. Het grootste verschil is al dat ‘ie veel makkelijker te maken is dan een crème brûlée.

Leite crème maak je door een soort roux te maken. Je doet namelijk melk in een steelpannetje met daarbij kaneel en citroenschil. Dit laat je op smaak komen. Ernaast staat een pannetje bloem en suiker klaar. Hier giet je steeds een beetje van het melkmengsel bij tot het als het ware een roux wordt. Als laatste voeg je er geklopte eieren aan toe, zodat het een mooi gebonden mengsel wordt.

Ook dit dessert gaat in kleine schaaltjes en wordt vlak voor het opdienen bestrooid met wat rietsuiker. Dit brand je daarna tot een lekker gekarameliseerd laagje.

Wat is het verschil tussen crème brûlée en crema catalana, flan en leite creme?

Goed, nu we weer op de hoogte zijn van de vier pudding-achtige desserts, is het noodzakelijk de verschillen te benoemen. Het grootste verschil zit ‘m in de bereidingswijze uiteraard. Zo zie je dat een flan echt wordt gemaakt als pudding en wordt gegeten met een saus erop in plaats van een karamellaagje.

Daarnaast verschilt een leite creme van de crème brûlée en de crema catalana doordat je ‘m maakt door eerst een soort roux te maken die je daarna verwarmt en er geklutste eieren aan toevoegt voor de binding.

Kijken we naar de smaak, dan zien we verschillen tussen de crème brûlée en de rest. Een crème brûlée heeft een vanillesmaak en de crema catalana, leite creme en flan krijgen hun smaak van kaneel en citroenschil.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.