Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 13 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Alles over hot honey: de trend uit Amerika (die stiekem uit Brazilië komt)

Dat de combinatie hot sauce en honing een lekkere is, wisten we al. Zo mengden we voor onze ultieme ontbijtsandwich al hot sauce en honing en ook op een spicy pizza doet ‘ie ‘t verdomd goed. Maar je schijnt het goedje zelfs kant-en-klaar in een fles te kunnen kopen: ‘hot honey’ is namelijk behoorlijk populair.

Wat is hot honey?

Hot honey is honing met chilipeper: zo simpel is het. Jaren geleden al ging het spul viraal, nadat de Amerikaanse Mike Kurtz terugkwam van een reis uit Brazilië. Daar zag hij overal potten honing op tafel staan waar hele chilipepers in waren gestopt. Hij besloot het thuis in Amerika na te maken onder de noemer ‘Mike’s Hot Honey’ en gaf een flesje cadeau aan de baas van de pizzeria waar hij werkte; Paulie Gee’s in New York.

Die sprenkelde het over de pizza’s, tot grote vreugde van zijn klanten. Daarna ging de hot sauce van Mike viraal en inmiddels zijn we enkele jaren verder en zijn er in Amerika meerdere soorten hot honey op de markt. Lezeres Veerle tipte ons dat ze het op Youtube veel voorbij had zien komen (thanks Veerle!) want inderdaad: sinds de wereld in lockdown is, delen steeds meer thuiskoks hun recepten voor hot honey.

Spicy pizza met chilipeper en honing
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy.nl

Zoetheid met een verslavende kick

Reden waarom deze pittige honing zo onweerstaanbaar is, is natuurlijk vanwege die interessante combinatie tussen pittig en zoet. Die gaat net zo goed samen als zoet en hartig of als zuur en zoet. Je staat een beetje in de fik, maar er is genoeg zoetheid om die te blussen. En andersom trouwens: zoetheid met een verslavende kick. Want we weten allemaal dat chilipepers zorgen voor endorfine (gelukshormoon).

Bovendien past hot honey gewoon bij héél veel gerechten. Van broodjes tot aan pizza’s, van barbecuegerechten tot aan tosti’s. Het kan zelfs door de salade of in een cocktail. En wat dacht je van pindakaas met honing en chilipeper? Lijkt ons een hemels idee.

Waar koop je hot honey?

Hoewel hot honey in Amerika dus wijdverbreid te koop is, moet je in Nederland nog even zoeken. In ieder geval is er H.O.T. Honey uit het Nederlandse Deurne (jaja!), te koop via Heatsupply.nl. De honing oogsten ze bij hun eigen bijenboerderij in Portugal, waar de wilde bloemen welig tieren.

De Amsterdamse boys Bas en Seger ontwikkelden tegelijkertijd Sweet Heat Hot Honey, omdat ze het goedje onmisbaar vonden in Nederland. “Lekker op álles”, aldus de makers. Ook tof: ze gebruiken geen azijn voor de houdbaarheid, dus hun variant is minder zuur dan andere. Verkrijgbaar bij o.a. Heat Supply, Wijmpjes Deli, De Kaaskamer van Amsterdam en Wijnhuis Amsterdam.

En anders maak je het dus gewoon zelf, zoals we voordeden in ons recept voor de ultieme ontbijtsandwich. Wil je liever een grotere hoeveelheid maken zodat je alleen maar naar een flesje/potje in de kast hoeft te grijpen, dan maak je het zelf in een pannetje naar dit recept.

Sweet Heat Hot Honey
Bron: Sweet Heat Hot Honey

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.