Pip Minkels
Pip Minkels Inspiratie 7 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Heet, heter, heetst: wat is het verschil tussen scherp en pittig eten?

Een flinke snuf chilivlokken door je curry of een toef wasabi op je sushi: veel mensen kunnen een beetje extra pit bij hun gerecht wel waarderen. Toch geven scherpe en pittige producten wel een heel verschillende ervaring: van scherp eten springt je neus open, terwijl pittig eten prikt op je tong en in je mond. Maar wat is dan precies het verschil tussen scherp en pittig eten?

Culy legt het je uit!

Smaaksensatie

Love it or hate it: voor de één kan een gerecht niet pittig genoeg kan zijn, terwijl voor de ander de glazen melk niet aan te slepen zijn bij het eten van een spicy recept. Als je tot die eerste groep behoort, is het je misschien weleens opgevallen dat verschillende soorten pittigheid ook een ander gevoel in je mond geven.

Het is ten eerste goed om te weten dat scherp en pittig geen smaken zijn. Onze tong kent slechts vijf verschillende smaken: zoet, zout, zuur, bitter en umami. Het pijnlijke gevoel wat je in je mond krijgt na het eten van een kom wontonsoep wordt dus ergens anders door veroorzaakt.

Geen fan van spicy eten? Met deze tips kun je het wél aan

Pittige wontonsoep / wontons maken met wontonvellen
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Hot & spicy

Als pittig eten geen smaak is, hoe komt het dan dat onze mond in brand staat na het eten van een gerecht met sambal? Tijd voor een lesje scheikunde!

Het hete gevoel in je mond ontstaat door twee stofjes in pikante voedselwaren genaamd piperine (bijvoorbeeld zoals in zwarte peper) en capsaïcine (zoals in een rode chilipeper). De zenuwcellen in je mond reageren op deze stofjes en sturen dan hitteprikkels en pijnprikkels naar je hersenen. Je hersenen worden dus eigenlijk door de hete pepers voor de gek gehouden.

Omdat je hersenen deze prikkels hebben ontvangen, ontstaat er een heet en pijnlijk gevoel. Je kunt hiervan gaan zweten, een rood gezicht krijgen en zelfs tijdelijk een verhoogde hartslag hebben. Dat wordt blussen met een glas melk, dus!

Alles over pika: de vurige (en makkelijk te maken) sambal uit de Antillen

padronpepers met ponzumayo en togarashi
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Mosterd na de maaltijd

Toch geeft het eten van een hete peper je een andere sensatie dan een klodder wasabimayonaise over je gerecht. Maar wat is dan precies het verschil tussen scherp en pittig eten?

Scherpe producten, zoals wasabi en mosterd, produceren een ander stofje dan pepers, met een moeilijk woord genaamd allyl isothiocyanaat. Dit stofje komt vrij in je lichaam bij het eten van een scherp product en daarop reageren niet alleen de zenuwen in je mond, maar ook die in je neus. Hierdoor kun je dus het gevoel krijgen dat je het heet hebt en je neus ineens openspringt.

Het eten van een scherp product geeft je wel even een pittige kick, maar dit verdwijnt snel na het eten weer. Dat komt omdat deze je wél even dat hete gevoel geven, maar geen pijnprikkels naar je hersenen sturen.

Culy Homemade: Japanse bagels met cream cheese, zalm en wasabi-nootjes

wasabi scherp en pittig
Bron: Sasazawa via Adobe Stock

Scherp en pittig combineren

Ben je dus een echte daredevil, gebruik in je volgende pittige gerecht dan eens een scherp product. Door deze twee soorten pikant te combineren ontstaat er namelijk een echte smaakexplosie in je mond (en neus!). Zet je voor de zekerheid wel een glaasje melk klaar?

Op zoek naar pittige recepten?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.