Megin Kimmijser
Megin Kimmijser Inspiratie 19 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Bijzonder: Krak Chocolade wordt van boon (!) tot reep gemaakt door een meesterpatissier die in sterrenzaken werkte

Bij Krak Chocolade vind je chocoladerepen die compleet van boon tot reep zijn gemaakt door meesterpatissier Mark Schimmel. Zijn creaties zijn een ode aan de ambachtelijke traditie en zijn liefde voor het product. Dit wil je proeven…

Krak Chocolade is een chocolademerk dat in 2013 is opgericht door meesterpatissier Mark Schimmel uit Ermelo. Zijn fascinatie voor het product begon toen hij ging koken in enkele prestigieuze sterrenkeukens, waaronder bij Ron Blaauw.

Wie is Mark Schimmel?

Toen Mark opklom tot chef-banketbakker in een tweesterren Michelin-restaurant, werd zijn fascinatie voor chocolade alleen maar groter. In de keukens waar hij werkte kwamen zakken met chocolade binnen, maar hij wilde het graag zelf maken.

Zijn liefde voor patisserie vertaalt zich nu naar elke reep die hij maakt. Beginnend met twee kleinschalige slijpmachines uit India, dreef Marks toewijding hem al snel naar een uitbreiding van zijn werkplek, waar hij steeds beter werd in het ontwikkelen van de allerlekkerste chocolade.

De smaak van Krak Chocolade

We zien tegenwoordig vooral chocoladerepen waar de gekste smaken aan zijn toegevoegd. Krak doet dat anders: zeventig procent van de smaak van de repen van Krak is genetisch bepaald door de boom waaraan de bonen groeien en het fermentatieproces. Daarbij is het geheim van de smaak van de lekkernij de inkoop van de beste cacao, het branden van de bonen en het kunstig mengen van ingrediënten.

Chocolade uit Thailand en Vietnam

Zo gebruikt Mark cacaobonen van hoge kwaliteit uit verschillende landen, waaronder Cuba, Mexico, Thailand, Belize en Vietnam. De percentages cacao in de repen verschillen en ook met smaakcombinaties heeft Mark geëxperimenteerd. Zo verkoopt hij een reep met jeneverbes en een reep met hibiscus en vanille, die prachtig paars kleurt door de bloem.

Culy’s hoofdredacteur Nancy is al een tijdje fan van de chocolade van Krak en doet thuis het liefst chocoladeproeverijen door de verschillende soorten naast elkaar te proeven en met elkaar te vergelijken. “Dit is echt de allerbeste chocolade die ik ooit heb geproefd”, zegt zij over Krak.

In de prijzen

Of het nu gaat om een delicaat zure chocolade of een reep met een nootachtige smaak en fluweelzachte textuur, elke creatie wordt door de chocolademaker tot in de perfectie ontwikkeld.

In 2021 won hij de Golden Bean Award voor zijn Colombia Sierra Nevada melk chocolade 55%. Dit is een internationale prijs die uitmuntendheid in chocoladeproductie erkent.

Waar te koop?

Krak Chocolade proberen? Mark Schimmel verkoopt zijn repen en chocolade drinks via de website van Krak Chocolade. Ook kun je de Krak Chocolade repen kopen bij Bocca in Amsterdam, The Chocolat Shop in Den Haag en Van Rossem in Zutphen. De drinking chocolate wordt geschonken bij DuckRabbit Coffee Brewers en Sunsun coffee in Den Haag.

Meer lezen over chocolade?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.