Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 24 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Trend: waarom hartige havermout het perfecte gerecht voor deze tijd is

In hippe ‘oat bars’ in grote steden (jaja, ze bestaan: een soort koffiebars, speciaal voor havermout) kijken ze er al lang niet meer van op: hartige havermout. Toch is dat concept bij ons helemaal nog niet zo sterk ingeburgerd. Al zou daar – zéker nu – wel eens verandering in kunnen komen.

Hartige havermout

Ons oog viel voor het eerst op een recept voor hartige havermout (bedacht door Janneke Vreugdenhil) in Mara Grimms boek Crisiskoken. “Eigenlijk vond ik het niet zo aantrekkelijk klinken: hartige havermout”, vertelt Mara. “Maar dat was vóór ik dit recept van Janneke Vreugdenhil proefde. Sindsdien is het mijn favoriete lunch als ik niets in huis hebt. Het is hartig, warm en binnen vijf minuten klaar”.

Daarmee is het niet alleen een geweldig snelle eenpersoonsmaaltijd, het is ook nog eens een perfecte manier om restjes groenten en rauwkost kwijt te kunnen. Wij snappen het wel.

Nederige ingrediënten

Ook Ottolenghi snapt dat. In mei dit jaar postte hij een foto van een gerecht uit zijn testkeuken: hartige havermout met een crumble van knoflook en gember en een hele hoop ‘nederige ingrediënten’.

Die laatste blijken een perfect gekookt eitje, lenteui en sojasaus-boter te zijn (check hier het recept!). Tja, je moet Yotam Ottolenghi heten om zoiets geniaals te bedenken, maar wat die nederige ingrediënten betreft, heeft ‘ie wél gelijk.

Net als in Jannekes recept uit Crisiskoken, bevat de versie van Ottolenghi bijna uitsluitend voorraadkast-ingrediënten die je geen fortuin kosten. En zeg nu zelf: het ziet er fantástisch lekker uit.

Crisisvoedsel

Kortom: hartige havermout heeft alle eigenschappen om de crisis mee te overleven. Je maakt het met ingrediënten die je toch al in huis hebt, het is een snelle en originele lunch (hallo thuiswerk-Culy’s) en het is goedkoop. Daarnaast kun je er ook weinig aan verpesten: experimenteer vooral met de ingrediënten die jij in huis hebt en creëer vooral waar jij zin in hebt.

Zo zou je je favoriete risotto-recept eens kunnen transformeren naar een ‘oatsotto’. Of laat je inspireren door Chinese congee: een hartige Chinese rijstepap die ongetwijfeld óók heel lekker is met havervlokken. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt, komt er gauw genoeg wel een favoriete versie uit de bus.

Want als je je bezoek aan de hippe oat bars even moet uitstellen, dan haal je de oat bars toch gewoon naar je thuis?

Meer food trends?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.