Emmo de Bie
Emmo de Bie Inspiratie 28 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

De grootste gourmet-ergernissen van de Culy redactie

Rond de feestdagen halen Nederlanders massaal weer hun gourmetstel van zolder. Het is natuurlijk ook erg gezellig om samen je eten te bereiden op een hete plaat, al loopt dat niet altijd op rolletjes. De Culy-redactie deelt daarom hun grootste gourmet ergernissen – en hoe je deze kan voorkomen.

Overgaar vlees, rauwe kip en oliespetters op plekken waarvan je niet wist dat ze vies konden worden… Gourmetten is niet altijd alleen maar plezier en gezelligheid. Maar ondanks dit alles zijn we toch ook gehecht aan onze kookplaat en pannetjes. Met de feestdagen voor de deur gaan wij ons weren tegen de volgende persoonlijke gourmet ergernissen.

Gourmetten
Bron: Shutterstock

Olie en vet in elke vezel

Toen de vraag van persoonlijke gourmet ergernissen rondging op de redactie, stonden vetspetters, oliewalmen en vergeelde muren en lampenkappen met stip op #1. Culy’s Nancy spreekt over  “DIE GEUR die werkelijk tot in elke vezel van je huis binnendringt” Culy’s Martine schrijft:

“Sinds ik zelf mag bepalen wat er in de schaaltjes rondom het gourmetstel komt, kan ik meer genieten van een avondje gourmetten. Maar pas als de tijd komt dat je huis niet nog weken naar verbrande boter, vlees en ongewenste visite ruikt, wordt gourmetten pas écht leuk.”

De oplossing? Een raam openzetten werkt het beste. Maar ‘s winters – en met deze gasprijzen – raden we dat niet aan. We deelden gelukkig eerder een aantal handige tips om gourmetgeur te verwijderen, zoals een pannetje water en azijn op een laag pitje. Trek daarnaast vooral oude kleren aan, en gebruik arachide- of zonnebloemolie. Vermijd olijfolie, dat gaat walmen.

kok die een van de alternatieven voor zonnebloemolie gebruikt
Pexels

Eet ergernissen

Voor velen draait gourmetten vooral om gezelligheid, waardoor zowel kwaliteit als variatie in het eten wel eens achterblijven. Zo hebben wij al vaak genoeg meegemaakt dat er alleen maar traditionele vleesjes en sausjes zijn, of dat je je eigenlijk alleen maar volstopt met stokbrood met pindasaus.

En zelfs al is de keuze groot, ook dan hebben wij meestal het gevoel voornamelijk (iets té) goedkope stukjes vlees te eten. Daarnaast lijkt het praktisch onmogelijk om je kip goed gaar en je biefstukje goed rosé te krijgen.

Om deze gourmet ergernissen tegen te gaan kun je ten eerste je eigen gourmet sausjes maken – die zijn uiteraard lekkerder dan die uit de supermarkt. Met deze salades kun je de tafel bovendien voorzien van meer variatie en wat frissere smaken. Ook kun je dit jaar eens wat minder vlees (maar van hogere kwaliteit) halen en vooral gourmetten met groenten.

Barbecuesaus zelf maken
Bron: Freya Zuidervaart voor Culy

Gourmet pannenkoekjes

Waarom iemand het ooit een goed idee vond om pannenkoeken te maken tijdens het gourmetten blijft voor ons een raadsel. Zodra er een fles voorgemaakte pannenkoekenmix op tafel verschijnt, weet je immers dat het fout gaat.

Martine: “Gourmetpannenkoeken zijn standaard veel te dik en krijgen veel te veel klontjes. Daarnaast worden mijn pannenkoekjes nooit gelijk gaar en moet ik ze wel verzuipen in de boter. Want doordat ons gourmetstel al sinds jaar en dag wordt gebruikt is de anti-aanbaklaag in de pannetjes inmiddels ver te zoeken. En mijn lol in het gourmetten stiekem ook…”

Kan je de verleiding niet weerstaan, en wil je toch pannenkoekjes gourmetten? Kies dan voor deze hartige Koreaanse pannenkoekjes met courgette.

Meer gourmettips:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.