Dit kun je doen met de restjes van een avondje gourmetten

Gourmetten kent weinig regels; iedereen doet het op z’n eigen manier. Maar er is Ă©Ă©n ding dat voor bijna iedereen geldt: je koopt eigenlijk altijd te veel. Op het moment dat het knoopje van je broek allang open is, staat er nog minstens een half bord (vega)vlees op tafel. En tja, wat doe je met die restjes gourmet?

Nou, daar zijn dus best veel mogelijkheden voor.

Dit kun je doen met restjes gourmet

Restjes gourmet in nasi goreng

Restjes vlees, groenten en pindasaus over? Die kun je prima verwerken in een pan nasi goreng! Zorg dat je van tevoren rijst kookt en vast laat afkoelen.

Bak wat verse gember, knoflook en een rood pepertje in olie. Voeg het vlees van de restjes gourmet samen met een scheutje ketjap manis toe en bak tot het vlees bijna gaar is. Voeg groenten – liefst prei, paprika, wortel en taugé – toe en bak die kort mee. Voeg 2 eieren toe en roer die door de groenten en het vlees heen tot ze gaar zijn. Bak tot slot de rijst en wat extra ketjap een paar minuten mee. Serveer eventueel met verse koriander.

Of vervang wat ingrediënten in dit recept:

Nasi goreng met garnalen en paksoi van sterrenchef Syrco Bakker

Restjes vlees in een stoofpotje

Verschillende soorten vlees kun je ook verwerken in een stoofpotje: lekker warm en winters.

Bak een gesnipperde ui en knoflook in wat olie en voeg daar het vlees en een groot blikje tomatenpuree aan toe. Bak een paar minuten en voeg dan een flinke scheut rode wijn, wat runderbouillon, 3 laurierblaadjes, verse rozemarijnnaalden en wintergroenten (zoals pastinaak, wortel en paddenstoelen) toe. Laat pruttelen tot de groenten gaar zijn en serveer met aardappelpuree. Vergeet de laurierblaadjes er niet uit te vissen!

Restjes vlees in een roerbakgerecht

Liever iets wat sneller klaar is? Maak een snelle roerbak met de groenten en het vlees dat je over hebt!

Verhit wat olie in een wokpan en bak de restjes gourmet met een scheut sojasaus, sesamolie, zout en peper. Wok tot het vlees gaar is en voeg dan kant-en-klare noedels toe. Bak nog een paar minuten en serveer met een topping van sesamzaadjes en bosui.

Restjes stokbrood in de panzanella

Oud stokbrood is niet meer lekker om los te eten, maar je kunt oud brood wel in meerdere gerechten verwerken. Zoals panzanella!

Snijd het stokbrood in blokjes en bak deze goudbruin in een koekenpan, met een beetje olijfolie. Rooster daarna wat pijnboompitten in dezelfde pan. Rooster ondertussen wat cherrytomaatjes op een bakplaat, zo’n 15 minuten op 200 graden. Meng het brood met de tomaatjes, stukjes mozzarella en verse basilicum en breng op smaak met zout, peper en balsamico-azijn. Garneer met de pijnboompitten.

Culy Homemade: panzanella caprese salade

Restjes groenten in een omelet

De meeste groenten kun je prima in een lekker dik, vullend boerenomelet verwerken. Verhit wat olie in een anti-aanbakpan op medium vuur. Voeg een gesnipperd uitje toe en bak een paar minuten. Voeg daarna je restjes groenten van het gourmetten toe en bak die tot ze grotendeels gaar zijn. Kluts ondertussen 2 eieren in een kom.

Voeg de eieren toe aan de pan en draai het vuur laag. Wacht geduldig tot de omelet gaar is. Draaien hoeft niet, daar verpest je ‘m waarschijnlijk alleen maar mee! Serveer op een dikke volkoren boterham.

Restjes vlees op een Oosters broodje

Maar de prijs voor de allermakkelijkste lunch gaat toch naar het goeie ouwe broodje. En ja, ook daar kun je restjes gourmet op kwijt.

Verhit wat olie in een koekenpan en bak daarin je restjes vlees met een scheut sojasaus, wat peper en gemalen gember. Rooster ondertussen de binnenkant van een opengesneden zacht bolletje in een pan. Schep het gare vlees op de onderzijde van het broodje en maak af met teriyakisaus, taugé, atjar tjampoer en gebakken uitjes. Yum!

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Dit kun je doen met de restjes van een avondje gourmetten
Sluiten