Gezond barbecuen doe je zo!

Barbecuen doen we ontzettend graag, maar gezond is het meestal niet. Je eet meer vlees dan dat je normaal doet en vaak ook nog met vette sauzen erbij.

Maar Culy zou Culy niet zijn, als we niet een aantal leuke tips zouden hebben waarmee je een barbecue een stuk gezonder kunt maken. Gezond barbecuen doe je zo!

Wat te doen met sauzen?

Sauzen zijn natuurlijk een flinke dikmaker tijdens een barbecue, dus maak de sauzen zelf. Je hebt het zo gedaan en je bepaalt zelf welke ingrediënten erin gaan.

Gebruik bijvoorbeeld yoghurt in plaats van crème fraîche of doe een deel mayonaise en een deel yoghurt in je saus in plaats van alleen mayonaise.

Knoflook saus stock

Ook de dressings voor salades maak je zelf of probeer eens juist wat anders voor op je vlees, zoals chimichurri.

Je kunt ook andere dips bij je gerechten serveren, bijvoorbeeld guacamole. Hier kun je eventueel extra groenten en kruiden in verwerken, zoals tomatenblokjes, (geprakte) doperwten, kikkererwten en flink wat koriander.

 

Guacamole stock2

Lekkere salades

Bij een goede barbecue horen natuurlijk een hoop lekkere bijgerechten, waaronder salades. Hier kun je eindeloos mee variëren.

Ga bijvoorbeeld voor een combinatie van fruit en groenten (zoals in deze salade van aardbeien en spinazie) voor een extra frisse smaak en zet de salades vooraan op de tafel. Mensen pakken hier dan sowieso van omdat het als eerste voor hun neus staat. En zo eten ze toch lekker gezond!

Salade_met_spinazie_en_aardbeien0001

Als je een lekkere aardappelsalade of coleslaw maakt, kun je het ook enkel op smaak brengen met zout en peper en lekkere kruiden. Je hoeft er geen mayonaise doorheen te doen om het een smakelijke hap te maken. Als je toch graag wat romigheid wil, gebruik dan yoghurt.

Je kunt ook heerlijke crudités (bitesize gesneden rauwe groenten) neerzetten bij je barbecue met verschillende dipsauzen. En extra leuk is om ze in porties te verdelen in leuke glaasjes, zo heeft iedereen al van alles wat.

Crudites Stock

Groenten op de barbecue

Groenten vinden het helemaal niet erg om op de barbecue te liggen. Sterker nog, door groenten te grillen behouden ze vaak hun smaak extra goed! Je kunt vrijwel alle groenten op de barbecue leggen, alleen hebben ze wel een andere garingstijd.

Tip: ook groenten kun je goed marineren of lekker vullen met het één of ander. Of rijg verschillende groenten aan een spies!

De perfecte gegrilde groenten2

Varieer met vlees en vis!

In principe kun je alles grillen, het hoeft echt niet altijd een hamburger of een vette speklap te zijn. Leg bijvoorbeeld eens een goed stuk vlees, zoals bijvoorbeeld runderbavette, op de grill. Ook varkensbuik en lamsvlees kun je heerlijk roosteren.

Vergeet ook niet om vis in te kopen. Dit kan een lekker stukje zalm of witvis zijn; dit kan zo op de grill of in een pakketje van aluminiumfolie. Ook garnalen – aan een spiesje – lenen zich erg goed om te grillen.

Gamba's stok

En wat drinken we erbij?

Bier? Wijn? Ja dat kan, maar leuker is natuurlijk om hier wat creatiever in te zijn. Zo kun je bijvoorbeeld zelfgemaakte watertjes met smaakjes maken.

Mix water met heerlijke kruiden en fruit of maak zelf ijsthee of limonade (wat ook kan in combinatie met prosecco). Erg makkelijk en veel lekkerder dan supermarktdrankjes.

sangria stock

Last but not least: het toetje!

Als je nog niet bom- en bomvol zit na het eindeloos smullen van heerlijke dingen (chapeau daarvoor!), dan kun je jezelf nog wagen aan een toetje. En ja, is er eigenlijk nog iets dat je niet kunt grillen? Moeilijk, want ook fruit kan je op de barbecue leggen. Bijvoorbeeld ananas, dat is verrukkelijk. Beetje honing erop, en je hebt het perfecte nagerecht.

Zijn je kooltjes op en brandt er niks meer? Dan kun je ook van tevoren waterijsjes (klik hier en hier voor een lekker recept) maken. Maak bijvoorbeeld waterijsjes met alcohol. Niet voor de kinderen, maar wel érg yummy!

178472656

Meer culinaire artikelen lezen? Like ons op Facebook!