Redactie
Redactie Inspiratie 5 jun 2014
Leestijd: 3 minuten

De lekkerste spiesjes voor op de grill

Of je nu gaat barbecuen of thuis de grillpan op het vuur zet: spiesjes met groenten, vlees en vis zijn altijd lekker. Maar waar moet je nu precies op letten tijdens het bakken? Hoe behandel je ook alweer de houten prikkertjes voor? En wat zijn de killer combinaties? Culy legt uit. 

De prikkers

Te beginnen met de prikkers. De goedkoopste en makkelijkst te verkrijgen prikkers zijn de bekende houten satéprikkers. Omdat ze nogal droog kunnen zijn en daardoor snel splinters geven, raden we je aan ze van tevoren (minstens een uur) in een bak met water te leggen.

Daarnaast voorkom je hiermee dat de stokjes vlam vatten (ook niet geheel onbelangrijk).

Spiesjes stock

De perfecte garing

Dan gaan we over naar de garing van je favoriete vis- of vleessoort. Waar het bij de meeste groenten vrij makkelijk polsen is of ze gaar zijn (en het ook geen ramp is als ze dat niet zijn), is het bij (sommige soorten) vlees, gevogelte en vis iets lastiger. Daarom geven wij je graag wat tips waarbij je het wat beter in de gaten weet te houden, en eventueel al van tevoren werk kan verrichten.

Kip

Kip is waarschijnlijk het populairste stukje niet-groenten aan de spies en is daarnaast ook de moeilijkste te pijlen. Je wilt namelijk geen droog en taai stukje en uren wachten tot het eindelijk een keer gaar is (en jij je al tegoed hebt gedaan aan te veel brood met stokbrood) is ook maar niks. Maar, gaar moet het zeker zijn. Wat je dan het beste kunt doen? Voorgaren!

Pocheer van tevoren je stukjes kip (werkt ook met kalkoen) in een krachtige bouillon gedurende een minuut of vijf. Zet hierbij het vuur laag en voorkom dat de bouillon kookt, zodat het kippenvlees haar sappigheid behoudt en niet taai wordt.

Wat ook erg lekker is, is als je kippendijfilet gebruikt in plaats van gewone filet. Deze bevat wat meer vet waardoor de stukjes sappiger worden. What more do you want? 

Rundvlees

Een van onze favorieten voor op een spiesje zijn kleine stukjes (kogel)biefstuk. Ze hebben maar kort nodig (rood van binnen zijn ze vaak het lekkerst) en gedijen het beste als ze van tevoren hebben mogen zwemmen in een smaakvolle marinade. Dit is één van de makkelijkste opties op de grill, maar vergt wel enige aandacht aangezien ze makkelijk door kunnen slaan.

Spiesjes stock 2

Varkensvlees

Ook varkensvlees is een bekende op de grill en doet het goed geregen aan stokjes. Vooral de bekende saté babi is favoriet bij menigeen (eventueel met pindasaus). Om ervoor te zorgen dat het vlees net wat sneller gaar wordt, kun je ook deze voorgaren.

Marineer hiervoor het vlees van tevoren en gaar de stukjes (desgewenst reeds op spiesjes geprikt) in een op 80 graden voorverwarmde oven gedurende 15-20 minuten.

Vis & garnalen

Ook stukjes vis en garnalen zien we steeds vaker geregen aan een stokje, en niet zonder reden want het is minstens net zo lekker! De meeste soorten zijn vrij snel gaar, dus je kunt ze linea recta op de grill leggen.

Wel is het lekker om de stukjes vis of garnalen (en dan het liefst gamba’s) van tevoren te marineren en sommige soorten (zalm, tonijn) zijn superlekker wanneer ze rosé gebraden op je bordje liggen.

Denk bijvoorbeeld aan een mengsel van citroenrasp en -sap (limoen mag ook), verse rode peper, knoflook, olijfolie en peterselie. Daarnaast doen onder andere zalm, witvis, tonijn, coquilles en kabeljauw het goed op de grill. Kijk hier om te zien welke vis je verantwoord kunt kopen.

Garnalen spiesjes stock

Killer combinaties

Hoe we onze spiesjes en saté’s moeten garen weten we inmiddels. Maar wat zijn nu écht lekkere combinaties?

– Biefstuk met sambal of Sriracha
– Mosselspiesjes met Zeeuws spek en zeekraal
– Lamsvlees met een munt-yoghurtdip
– Gamba’s gemarineerd in citroenrasp en -sap, verse rode peper, knoflook, olijfolie en peterselie
– Vega spiesjes met aubergine, paprika en courgette
– Homemade saté (van kip- of varkensvlees) met zelfgemaakte pindasaus
– Coquilles st. Jacques spiesjes met bacon
– Verse tonijn in een korst van sesamzaadjes met sojasaus
– Kip-pesto spiesjes
– Met shii takes gemarineerd in sojasaus
– Zalm teriyaki
– Varkensvlees gemarineerd in BBQ-saus
– Kipspiesjes met stukjes ananas en rode paprika

Zalm spiesjes stock

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.