Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 16 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Gladde wegen of sneeuwstress? 14x winterse gerechten die je maakt met ingrediënten uit je voorraadkast

Je doet je gordijnen open en jawel: het witte wonderland is aangebroken. Voor sommigen betekent dit zo snel mogelijk naar buiten voor een sneeuwballengevecht. Bij anderen gaan de deuren op slot en wordt de refresh knop van buienradar veelvuldig aangetikt. Die laatste groep legt de culinaire handen in het lot van een externe factor genaamd de voorraadkast. Dit zijn de winterse gerechten die nog binnen de mogelijkheden liggen.

Want ook die voorraadkast kan troost bieden.

Winterse gerechten met hulp van de voorraadkast

Nou noemen we hevige – of minimale – sneeuwval en gladheid als voornaamste reden. Maar eentje die vaker voorkomt is de complete afwezigheid van enige zin om je richting een supermarkt te begeven. In beide gevallen geldt: richt je tot die voorraadkast en je problemen verdwijnen als sneeuw – ha! – voor de zon.

Eieren

Ben je de trotse bezitter van een doos eieren, dan hoef jij voorlopig het fort niet te verlaten. De mogelijkheden met alleen al enkele exemplaren zijn eindeloos. Voor elk moment van de dag ook nog eens. Bijkomend voordeel: onderstaande gerechten uit de voorraadkast zijn aan te passen naar waar je zelf zin in hebt en vooral naar wat je verder in huis hebt. Denk aan gedroogde of verse kruiden, restjes in de groentela of een verdwaalde zak met nootjes.

Frittata met boerenkool
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Pasta en instant noodles

Misschien wel hét product dat iedereen wel in de voorraadkast heeft liggen: pasta. Belangrijk advies: wees niet bang om verschillende soorten bij elkaar te gooien en let dan wel even op het moment, gezien de verschillende kooktijden. Want wat is nou erger: verschillende soorten pasta op een bord of glijdend richting de supermarkt? Tip: gebruik die ingeblikte visjes vooral voor in de saus.

pasta met tonijn / tonno e burro
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Soep-achtige gerechten uit de voorraadkast

Water, bouillon of zout, en zo’n beetje alles wat je tegenkomt in de voorraadkast. Dat is in een notendop het recept voor soep. Vergeet vooral niet de gedroogde ingrediënten: linzen, (split)erwten of bonen: de elementen die een soep voedzaam maken. Niks lekkerders dan vanuit je luie stoel mét een flinke kom dampende soep naar buiten te kijken hoe koud anderen het hebben.

Wittebonensoep / brothy beans
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Uit blik

Niet voor niets het eerste ingrediënt waar preppers zich op focussen: voer uit blik. Het heeft een hoge voedingswaarde, het blijft goed tot in den eeuwigheid en in het ergste geval lepel je de boel direct op. Dat laatste is niet wat wij van plan zijn. Wat we wél doen, is er een fijn bordje comfort food van maken. Goede reden om een nieuwe lading in te slaan wanneer de catastrofe buiten weer voorbij is. Ook koesteren: die voorraad met ingeblikte tomaten. De perfecte basis voor gerechten uit de voorraadkast.

pappa al pomodoro
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Meer uit de voorraadkast:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.