Emma Bering
Emma Bering Inspiratie 13 okt 2018
Leestijd: 3 minuten

Op food safari door de Beverwijkse Bazaar met chef Jaimie van Heije

Als je denkt aan de Beverwijkse Bazaar, denk je misschien aan de Zwarte Markt, waar je de goedkoopste kleding kunt halen. Wat je misschien niet weet, is dat er een ware Food Markt te vinden is. Vol stands met de meest exotische etenswaren. Voor chef Jaimie van Heije is de Beverwijkse Bazaar daarom zelfs een grote bron van inspiratie! Wij gingen samen met de chef op food safari.

Waarom wilde Jaimie ons zo graag kennis laten maken met het food aanbod op de Beverwijkse markt? Jaimie: “Wat veel mensen niet weten is dat het inmiddels de grootste foodmarkt en foodhallen van Nederland herbergt. En dat op minder dan 20 minuten rijden vanaf Amsterdam Centraal. Ik heb daar bijzondere dingen geroken, geproefd en gemaakt zien worden die ik graag met jullie wil delen.”

De Bazaar is alleen open in het weekend, maar dat houdt niemand tegen. Elk weekend komen er zo’n 40.000 bezoekers voor een dagje uit. Op de Food Markt vind je alles uiteenlopend van olijven, noten, alle soorten kruiden tot oriëntaalse slagers en oosterse warme bakkers. Naast de markt is er ook een Food Hal te vinden met zo’n 17 stands die heerlijke gerechten bereiden. Denk aan: lasagne, butter chicken of gebakken banaan, maar ook burgers met friet. Voor ieder wat wils.

Beverwijkse Bazaar: waar kun je het lekkerste eten?

Maar waar haal je nou het lekkerste eten? Als we heel eerlijk zijn kan je bij elke stand iets lekkers en bijzonders krijgen, maar dit zijn onze favorieten:

exotische gerechten bazaar vers fruit

Verse groenten en vers fruit

Op de Oosterse Markt kun je het allerlekkerste fruit en groenten krijgen. Er is een enorm gedeelte waar alle kraampjes staan met hun groenten en fruit. Het is echt seizoensgebonden, maar ook exotisch.

exotische gerechten bazaar kum cakes

Kum Cakes

Kum Cakes zijn een soort cakejes die worden gemaakt van gedroogde vruchten en fruit. Naast dat ze lekker zoet zijn, is dit snoepje ook nog glutenvrij en vegan! Een leuke tip: snijd de blokken in kleine stukjes en voeg ze toe aan je yoghurt in de ochtend. De Kum Cakes vind je in hal 32 in de Oosterse Markt.

exotische gerechten bazaar zoete baklava

Zoete baklava

Iedereen kent wel baklava, maar van warme baklava met mozzarella en suiker hadden wij nog nooit gehoord. Die blijkt verrassend lekker. Eigenaar Mohamed Andib staat ze elke vrijdag vers te bereiden, zodat ze zaterdagochtend meteen klaar zijn voor de eerste klanten. Je kunt de zoete baklava vinden bij de stand Tarboosh Sweets in de Mihrab in de Passage.

exotische gerechten bazaar olijven

De beste olijven

Over de hele markt zijn er olijven kraampjes te vinden, dus er is genoeg keuze en heel lekkere combinaties. Zo zijn er olijven met aubergine, olijven met gedroogde tomaten en olijven met feta. Genoeg om uit te kiezen dus. Vaak kan je bij deze kraampjes ook heerlijke couscous vinden, ook het proberen waard.

exotische gerechten bazaar dolma

Dolma’s met tzatziki

Bij het kraampje van Fatima Bagci is het altijd druk. Iedere klant krijgt de mogelijkheid om te proeven. Probeer een keer haar heerlijke dolma’s. Dat zijn rolletjes van wijnbladeren gevuld met rijst, vooral erg lekker met (pittige) tzatziki.

Zelf op food safari door de Beverwijkse Bazaar?

De Beverwijkse Bazaar is elke zaterdag en zondag geopend van 09:30 tot 19:00. Ga dus zeker een keertje langs in het weekend en geniet van de lekkerste gerechten! Meer informatie en de plattegrond is te vinden op de site.

Meer bijzondere plekken om te eten?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.