Zoete zaterdag: baklava

Culy 10 okt 2015 Dessertrecepten

Ter ere van het nieuwe boek van Rutger van den Broek, Bakbijbel, staan de komende zaterdagen in het teken van Zoete Zaterdag. Elke week een heerlijk zoet recept! Met vandaag: baklava.

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een bakvorm of braadslede van ongeveer 25 bij 35 centimeter in met de gesmolten boter. Leg 2 lagen filodeeg in de vorm en bestrijk deze met de gesmolten boter. Plaats hier weer 2 vellen op, bestrijk ze met boter en herhaal dit tot er 8 lagen filodeeg in de vorm liggen.

Meng voor de vulling de gehakte noten met de kaneel en de suiker. Verdeel het mengsel over het filodeeg en druk dit goed aan. Bedek de vulling met de overige vellen filodeeg, waarbij je het deeg tussen elke 2 lagen met de gesmolten boter bestrijkt. Snijd het deeg met een scherp mes in 32 stukken; in de lengte in vieren en in de breedte in acht stroken. Verdeel de overgebleven gesmolten boter met een lepel over het deeg. Bak de baklava in 35 tot 45 minuten goudbruin en gaar.

Bereid de suikersiroop tijdens het bakken van de baklava. Doe hiervoor de suiker, honing, het water en de repen citroenschil in een pan en breng dit aan de kook. Laat dit op laag vuur 10-14 minuten rustig koken tot een stroperige suikersiroop. Haal de pan van het vuur en voeg het citroensap en eventueel het oranjebloesemwater toe. Roer alles goed door en laat het afkoelen.

Verdeel zodra de baklava uit de oven komt de suikersiroop over de hete baklava. Het lijkt veel suikersiroop, maar tijdens het afkoelen wordt dit opgenomen door de baklava. Laat de baklava helemaal afkoelen voordat je deze serveert. Bestrooi de baklava voor het serveren met fijngehakte pistachenootjes.

Baklava

Over het boek

Het nieuwe boek van Rutger van den Broek (winnaar van het eerste seizoen van Heel Holland Bakt) heet Bakbijbel.

bakbijbel-omslag-3D

Aan de hand van heldere instructies en duidelijke foto’s leert Rutger je stap voor stap alle belangrijke basisbaktechnieken: van amandelspijs en bladerdeeg tot Italiaanse meringue en het konfijten van citrusschilletjes. Daarnaast biedt Bakbijbel meer dan 160 bakrecepten: van tijdloze klassiekers als appeltaart en kletskoppen tot friandises en pistachepavlova.

Het boek ligt nu in de (digitale) boekhandel voor € 29,99. Tip: elke week geeft Rutger een exemplaar van zijn Bakbijbel weg via facebook.com/rutgerbakt.

Rutger6∏Fotografie Harold Pereira

Beeld: Harold Pereira

Voor 32 stukjes:

Voor het deeg:

  • 16 vellen filodeeg, ter grootte van de bakvorm
  • 175 gram boter, gesmolten

Voor de vulling:

  • 100 gram pistachenoten, fijngehakt
  • 200 gram walnoten, fijngehakt
  • 1½ theelepel kaneel
  • 50 gram suiker

Voor de suikersiroop:

  • 300 gram suiker
  • 100 gram honing
  • 200 ml water
  • 3 repen citroenschil (met de dunschiller van een citroen gesneden)
  • Sap van ½ citroen
  • 2 eetlepels oranjebloesemwater, optioneel

Verder nodig:

  • 20 gram pistachenoten, fijngehakt
Reageer op artikel:
Zoete zaterdag: baklava
Sluiten