Dagje Haarlem? Dit zijn de leukste culinaire hotspots:

Doe eens een dagje Haarlem. Gezellig! Kun je meteen mooi neerstrijken bij één van deze culinaire hotspots voor kreeft, pasta of fine dining

Restaurant De Zeeuw

Nassaustraat 15, Haarlem

Restaurant De Zeeuw is het eigen, superleuke restaurant van chef Jeroen de Zeeuw. Na omzwervingen naar o.a. Utrecht (restaurant Simple.) en Amsterdam (Blue Boy) is hij terug op zijn thuishonk Haarlem. Daar opende hij zijn eigen toko, waar hij kookt op hoog niveau, zonder pretenties.

Je laat je hier verrassen door het menu van de chef. Bijvoorbeeld met linguine van aardappel, ingelegd mosterdzaad een saus van Comté kaas en hazelnoot. Of kabeljauw met geroosterde prei, postelein, mousseline en prei-olie.

De Zeeuw steak tartare gepoft spek

Diga

Damstraat 10, Haarlem

Restaurant Diga in Haarlem is niet meteen wat je verwacht van een Italiaans restaurant. Hier geen flessen Chianti ter decoratie of rode tafelkleedjes. Diga oogt als een stoer, modern restaurant waar je mooie Italiaanse gerechten kunt eten.

Bijvoorbeeld softshellkrab met grapefruit, venkel en pittige mayonaise. Of appelbeignet met gebrande eendenlever, gefermenteerde rode kool en oude aceto balsamico. Of wat dacht je van ravioli gevuld met Gorgonzola en knolselderij, kappertjes, Parmezaan en saus van gebruinde boter?

Diga

Café Colette

Oude Groenmarkt 22, Haarlem

Café Colette in Haarlem is geïnspireerd op Franse bistro’s. Je treft hier dus lekker steak tartare, rillettes van eend, escargots, uiensoep en mosselen met Pastis. Ook is er een gegrild piepkuiken van het spit. Met, zoals het een echte Franse bistro betaamt, een lekkere wijnkaart.

Tip: elke zaterdag en zondag van 16:00 tot 18:00 is het Happy Oyster Hour: dan eet je hier verse oesters voor 1,50 euro per stuk.

Bron: Café Colette

Fishbar Monk

Turfmarkt 20, Haarlem

“Het moet een feest worden op tafel”, vinden ze zelf, bij Fishbar Monk. Daar zijn wij het roerend mee eens. Dus kom maar door hier, met die oesters, gegratineerde scheermessen, pulpo van de grill, lobster rolls en pasta met kokkels!

Wijntje of bubbeltje erbij en je wil hier nooit meer weg. Leuk om te weten: de gerechtjes zijn ideaal om te delen. Zo kun je lekker veel proeven.

Fishbar Monk
Bron: Fishbar Monk

MICA

Kleine Houtstraat 103, Haarlem

Zin in een kopje koffie? Dan moet je naar MICA. Hier hangt een fijn Kopenhagen-inspired sfeertje en daarbij hoort goede koffie. Je kunt er ook ontbijten en lunchen. Bijvoorbeeld met wafels, een lekkere amandelcroissant, zuurdesem met een gepocheerd eitje, olijventapenade, Parmezaan & truffelolie of een dikke slice raw (vegan) cheesecake. En noteer: hun bananencake met frosting is inmiddels beroemd.

Mica Haarlem

Morris

Spaarne 36, Haarlem

Het is een stoere boel bij Morris in Haarlem. Je eet hier zij-aan-zij aan lange tafels. Ook de menukaart is stoer. Want hier komen mooie, grote stukken vlees of hele vissen op tafel.

500 gram ribroast met friet van Friethoes? Flat Iron Steak uit de U.S.A.? U zegt het maar. Lekker met jus de veau of bourbon-bacon-chili-jam. Voor de lunch zijn er tosti’s, zoals de Morris Cheesesteak met dun gesneden denver-steak met BBQ-saus, maché (veldsla), ingelegde ui en Cheddar.

Morris
Bron: Morris

Table 24

Oude Groenmarkt 24, Haarlem

Zin in een borrel? Op naar de Groenmarkt dan, waar Table 24 huist. Hier mag je zelf een borrelplank samenstellen met heerlijke kleine hapjes. Van pekingeend-rolletje tot aan rendang-kroket en van gerookte zalmtartaar tot aan tonijn tataki. Oesters zijn er ook.

Meer trek? Naast borrelen kun je hier ook dineren. Pasta vongole, kaasfondue met crudités, kreeft met Hollandaise, salie & dragon of de lamsrack oriental met hoisinsaus, groentespaghetti en wasabicrumble: keuze genoeg, dachten wij zo.

Table24
Bron: Table 24

The Louisiana Lobstershack

Zijlstraat 21, Haarlem

Je dagje Haarlem afsluiten in stijl, doe je bij The Louisiana Lobstershack. Want als kreeft geen feestelijk besluit is, weten wij het ook niet meer. En daar draait het helemaal om, bij The Louisiana Lobstershack. Alsof je hartje New Orleans zit, wentel je je hier helemaal in cocktails, speciaalbier, jazzmuziek én kreeft (nou ja, niet letterlijk natuurlijk…).

Bestel een hele of een halve kreeft, gepocheerd of gegrild. Maar de kaart leest ook gumbo, jambalaya en andere klassieke smaken uit New Orleans.
Denk aan ‘bitterballen’ Louisiana style met boudin-worst, Creoolse kruiden en rijst, hush puppies, crab cakes, maïs chowder en pecan pie.

dagje Haarlem
Bron: Louisiana Lobstershack

Reageer op artikel:
Dagje Haarlem? Dit zijn de leukste culinaire hotspots:
Sluiten