Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Inspiratie 20 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Dit is waarom je fantastisch kunt bakken met gevriesdroogd fruit

Gevriesdroogd fruit? Is dat niet hetzelfde als diepvriesfruit? Nee! De standaard doosjes diepvriesfruit die je kent worden na het plukken meteen ingevroren, terwijl vriesdrogen een manier is om het fruit te conserveren. Wij vertellen wat het precies is, en zetten de voordelen van gevriesdroogd fruit voor je op een rijtje.

Als we over gevriesdroogd fruit praten, dan hebben we het vaak over zwarte bessen, aardbeien, frambozen, mango en banaan. Maar kijk niet gek op als je gevriesdroogde broccoli, pruimen, perzik of wortel tegen komt, want dit is online ook te vinden.

Net zo gezond als vers fruit

Net zoals bij diepvriesfruit gaat er bij gevriesdroogd fruit geen smaak verloren. Ook blijven alle voedingswaarden bij het vriesdrogen hetzelfde. Maar door het fruit te vriesdrogen, blijft het langer houdbaar. Door het proces van het vriesdrogen wordt het fruit luchtig, knapperig en hartstikke licht. Gevriesdroogd fruit is dus een gemakkelijke manier om een gezonde snack mee te nemen.

gevriesdroogd fruit

Het voegt kleur toe aan je baksels

Hoe lekker sommige baksels soms ook zijn, soms lijkt er veel bruin voor te komen. Van die knapperige korst van de appeltaart tot de lekkerste chocolate chip cookies. Daarom kan het geen kwaad om soms een kleurtje toe te voegen (we eten immers ook met onze ogen!).

Anders dan vers fruit of jam heeft gevriesdroogd fruit namelijk geen toegevoegde suikers of extra water. Dat zorgt ervoor dat de kleur en smaak van het fruit behouden blijft, terwijl het niets afdoet aan de consistentie of zoetheid van je zelfgebakken goodies. Een lekker recept met gevriesdroogd fruit is bijvoorbeeld deze no-bake cheesecake met een vrolijk kleurtje.

En onthoud: hoe donkerder de kleur van het fruit, hoe beter je de kleur terug ziet in je koekjes en taarten.

Lekker in chocolade, nougat of meringue

Naast dat gevriesdroogd fruit lekker is om als snack te eten, kan het ook je zelfgemaakte chocoladereep, nougat of meringue flink opfleuren. Met vers fruit kan dit een flinke uitdaging zijn, omdat onder andere chocolade niet van vochtige toevoegingen houdt (het tast de textuur aan, die er korrelig van wordt. Niet lekker dus). Met gevriesdroogd fruit is dit geen probleem, omdat er dus geen water meer in het fruit zit. Een ideaal product om mee te bakken dus!

Gevriesdroogd fruit gebruiken bij het bakken

Waar koop je gevriesdroogd fruit?

Gevriesdroogd fruit wordt steeds gemakkelijker verkrijgbaar. Zo koop je het in sommige grote filialen van de Albert Heijn (tip: kijk in het schap bij de muesli). Je kunt er ook altijd een medewerker naar vragen.

Is het niet in jouw favoriete supermarkt te vinden? Kijk dan online. Er zijn verschillende websites te vinden die gevriesdroogd fruit in het assortiment hebben. Neem eens een kijkje bij webshops als De Notenshop, Droogfruit of Mijn Gedroogd Fruit om jouw favoriete fruitsoorten in huis te halen. Of ga voor de gevriesdroogde poeders van Smoothplus die je meteen in je shakes, smoothies, yoghurt of salade toe kan voegen als natuurlijke smaakmaker.

Gevriesdroogd fruit in muesli of granola

Gevriesdroogd fruit is ook ontzettend lekker in de muesli of granola. Zo houden we van gevriesdroogde frambozen in deze heerlijke cranberry-kokos granola, maar ook in onze chunky granola met havervlokken en hazelnoten zijn ze een frisse toevoeging. Wist je trouwens dat je granola ook supersnel uit de koekenpan kan maken?

Donut met gevriesdroogd fruit on top

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.