Mr. Vino vertelt: welke wijn drink je bij klassieke gerechten?

Culy 16 dec 2016 Drinken

Het moet wel raar lopen als je niet met enige regelmaat een klassiek gerecht bereidt. Bijvoorbeeld een heerlijke paddenstoelen risotto, een pasta bolognese of een hamburger met homemade BBQ-saus.

Klassiek met een twist wordt het als je er een verrassende wijn bij serveert. Die uiteraard betaalbaar is. Of zelfs een tikkeltje duurder mag zijn, als er maar een goed verhaal bij zit. Ik daag je uit om bij de onderstaande zeven klassiekers, mijn tipwijnen te drinken. En je ‘huiswijn’, die altijd uit gewoonte aanschoof, zachtjes maar resoluut de toegang tot de tafel te weigeren.

Waldorfsalade

Deze salade is bovenal fris (met name door de appel en bleekselderij), maar kan door het toevoegen van gerookte kip een lekkere bite krijgen.

Daarom kies ik voor een witte wijn gemaakt van twee druiven. De overbekende Chardonnay, maar nu in gezelschap van een wat onbekendere bondgenoot: de Semillon. Ik vond ze beide in de Rawson’s Retreat van de Gall&Gall voor € 8,49. Een wijn met voldoende frisheid, maar ook de nodige zachtheid.

Stock

Spaghetti vongole

Dit gerecht heeft het zilte van de vis en de wat vollere smaak van de pasta. Geen té fruitige witte wijn dus. Maar een wijn met voldoende stevigheid, een klein bittertje (niet schrikken, ik zei klein bittertje) maar wel fris.

Ik bestelde bij okhuysen.nl de 2015 Verdicchio dei Castelli di Jesi voor € 6,40 en vond dit een geslaagde combi. Om het zeker te weten van deze druif dronk ik ook de Borgo Paglianetto Terravignata Verdicchio di Matelica 2015 (qua naam een mondvol en ook qua smaak) bij mijn spaghetti vongole en vond ook deze wijn van Wijnkoperij van Bilsen meer dan geslaagd.

Shells vongole venus clams with parsley in copper cooking dish on dark wooden background

Hamburger met homemade BBQ-saus

Tja, wat drink je bij een hamburger (behalve een koud biertje?). Maar ook wijn is op zich niet zo moeilijk. De wijn dient sappig en fruitig te zijn, maar met genoeg zuren om het ‘gevecht’ aan te kunnen met het vet van het vlees. En als de burger aardig gekruid wordt dient de wijn daar tegenop te kunnen (dus is zelf ook lekker kruidig en steviger).

Ik ga voor het laatste en trek oostwaarts om uit te komen in Libanon. Wat zegt U? Ja, Libanon. Om precies te zijn bij Les Gourmets Rouge 2012. Herbergt vijf (Franse) druivenrassen in zich om zodoende aan het juiste smaakprofiel te kunnen voldoen. Te koop bij anderewijn.nl voor € 10,50 per fles (tikkeltje duurder dus, maar wel met een verhaal).

Burgers & Booze

Pasta Bolognese

De pasta zorgt voor een zachte smaak en de saus voor het friszure. Geen volle rode wijn dus. Maar eentje die wat lichter is en ook een klein zuurtje heeft. Voor de hand liggend is een Italiaanse wijn (de druif Sangiovese). Gaan we dus niet doen.

Verrassend passend is de Spätburgunder uit Duitsland. Albert Heijn heeft er twee in verschillende prijsklassen. De Niersteiner Spätburgunder Rheinhessen (€ 5,99) en de Dagernova Ahr Spätburgunder (zie ook mijn artikel hierover) voor € 12,49. De laatste heeft eerlijk gezegd wel mijn voorkeur.

italian pasta bolognese with wine, food top view

Paddenstoelen risotto

Dit is een smeuïg, romig gerecht. Met de aardse smaak van paddenstoelen. Dit vraagt om een wijn die ook rond en sappig is. Maar niet log of zwaar. Dat is too much. Ook niet te veel tannines of te veel zuur.

Een Italiaanse Barbera kan prima. Bijvoorbeeld de Barbera d ‘Alba Enrico Serafino bij abelswijnen.nl voor € 11,95. Maar een vollere witte is eigenlijk nog lekkerder. Gemaakt van twee passende druiven is de Fuzion Organic Chardonnay Viognier Torrontés (Jumbo, € 8,99).

Rice with champignons in a bowl

Coq au vin

Wil je bij dit klassieke gerecht per se een klassieke wijncombi? Dan is dat een Cru uit de Beaujolais. Slechts tien plaatsen in de lieflijke Beaujolais mogen deze classificatie hebben. Mijn favoriet? De Chénas. Te koop bij de betere slijter en soms in de supermarkt.

Spannender is de keuze voor een Italiaanse druif. Vinden de Fransen leuk… Probeer eens de Chianti Terre de Priori die voor € 6,99 te koop is bij Grapedistrict. Ben benieuwd of je het met me eens bent…

Coq au vin on plate Stock

Boeuf Bourguignon

Dit klassieke stoofgerecht vraagt, nee, sméékt om een wijn uit de Bourgogne. Uiteraard is dat dan van de druif Pinot Noir. Gaan we niet doen. Ook niet van deze druif die vertrokken is naar vreemde oorden als Roemenië, Zuid-Afrika, Chili of Duitsland (ook al heet ie daar Spätburgunder).

In plaats van de Pinot Noir in het glas, drinken we een Pinotage (is destijds ontstaan uit een kruising tussen de Pinot Noir en Cinsaut; wel familie dus maar echt anders). Komt uit Zuid-Afrika en mijn exemplaar luistert naar de naam Robertson Winery Pinotage 2013 en is te koop bij henribloem.nl voor € 6,50.

Zeven klassiekers met zeven (nee tien) wijnsuggesties. Veel plezier met het bereiden, schenken, proeven en genieten. Santé

Beef bourguignon

Reageer op artikel:
Mr. Vino vertelt: welke wijn drink je bij klassieke gerechten?
Sluiten