Redactie
Redactie Drinken 20 jul 2016
Leestijd: 3 minuten

Mr. Vino ontdekt wijnen met een verhaal in de Moezel en Ahr

Mr. Vino bezocht onlangs bij onze Oosterburen de Moezel en de Ahr. In drie delen bericht hij over de vooroordelen over dit gebied, ontdekt hij wijnen met een verhaal en geeft hij tips voor een heerlijk weekendje weg.

In de Moezel en de Ahr (op 2 tot hooguit 3 uur rijden van de Nederlandse grens), vind je vele wijnbedrijven, coöperaties, wijnboertjes, en zo verder. Ik ging op zoek naar wijnen met een verhaal. Gewoon om over te verhalen.

En… om uiteraard tips op te halen bij welke gerechten deze wijnen het beste smaken; anders zou Culy niet culy zijn.

Longen-Schlöder (Moezel)

Geraakt werd ik op het Weingut Longen-Schlöder in Longuich (an der Mosel). Hier beleef je het concept van wijngenieten: heerlijk lokaal eten zonder opschmuck en overnachten in mooi vormgegeven ‘wijnhuisjes’.

In dit wijnhotel geen tv, geen 5 sterren of wellness, maar oprechte aandacht in een ontspannen omgeving. En die aandacht die je als gast ontvangt, ontvangen de wijnranken het hele jaar door ook.

En dat proef je. Bijvoorbeeld de combinatie van een rabarbercrumble (zoetzuur gerechtje) met een Riesling ‘Weissweinkönigin (halfdroog dus met een zoetje). Die overigens ook uitstekend past bij chocolade.

Weingut Gebr. Ludwig (Thörnich, Moezel)

Een ronduit vooruitstrevend wijndomein is Weingut Gebr. Ludwig in Thörnich. Ze denken hier ‘out-of-the-box’. Zo is hier een gezamenlijk wijnproject opgezet door vier wijnboeren, met als resultaat een wijn bestaande uit 80 procent Riesling, een beetje Sauvignon Blanc en nog een beetje Weissburgunder (Pinot Blanc). Die noem je dan Cliffhanger en de smaak laat je bungelen tussen zoet en zuur.

Ook experimenteert men hier met het maken van witte wijnen volgens de rode wijn-methode. Resultaat: een droge wijn op hout gelagerd, onder de doopnaam ‘Handwerk’. Drink de eerste slok van deze wijn met gesloten ogen; je denkt dat je lichte rode wijn proeft.

Drink je deze wijn bij een aangeklede salade (genoeg suggesties op Culy zou ik zo denken), dan praat je gedurende de maaltijd over niets anders dan deze wijn. Bij lekkersapje.nl is wijn van dit domein te koop.

Weingut Burggarten (Heppingen, Bad Neuenahr, Ahr)

Mooi wijndomein met schitterende accommodatie. Naast Riesling verbouwt men hier ook Grauburgunder (Pinot Gris), Spätburgunder (Pinot Noir), Frühburgunder en Chardonnay.

Want de Ahr is met name het gebied voor rode wijn. Klinkt onduits, maar hier worden heerlijke rode wijnen gemaakt. En niet alleen van één druif, maar ook blends.

Zo maakt Burggarten een Veroso: ik had er nog nooit van gehoord. Uitleg is even simpel als briljant: VErschiedene ROte SOrten.

En kun je een flesje Frühburgunder op de hals tikken? (bijvoorbeeld bij Wijnkoperij van Bilsen voor € 15,95), combineer deze dan met een fijn en delicaat stukje wild van ree of hert.

Dagernova (Dernau, Ahr)

In de Ahr zijn vele wijnboeren verenigd in coöperaties. Zoals Dagernova, mooi gehuisvest in Dernau. En het mooie: alles is hier nog handwerk. De controle voor de oogst; uiteraard de oogst zelf, maar ook de verdere verwerking. Ruim 600 wijnboeren vertrouwen hun liefdevol opgevoede druiven toe aan hun coöperatie.

En we zitten in de Ahrstreek, en dat betekent dat je hier absoluut de rode wijnen moet proeven! Nog specifieker: de Spätburgunder zonder houtlagering. Heerlijk smaakt een mooie runderrollade heerlijk.

En de Spätburgunder die wel Frans eikenhout heeft mogen kussen, ruikt naar vochtig najaar, lopend in de bossen met als beloning een heerlijk gerecht met mals ree, paddenstoelen en aardappelpuree (met een snufje truffel).

In Nederland vond ik een mooie Spätburgunder bij Gall&Gall voor € 12,49.

Kloster Marienthal

Tenslotte het verhaal van Kloster Marienthal, een wijndomein met een rijke geschiedenis. Begonnen als nonnenklooster (in 1137 meen ik), vele malen overvallen en geplunderd en nu eigendom van twee coöperaties en twee privé wijnbedrijven.

In een schitterende Vinothek verkoopt men niet alleen wijnen van Kloster Marienthal, maar ook de wijnen van de vier eigenaren. Keuze te over, dus.

Dit wijndomein is schitterend gelegen én prachtig gerestaureerd. Daarnaast loopt er een heerlijk wijnwandelpad achterlangs. De entourage nodigt uit om te lunchen met een Flammkuchen. Bestel daarbij een glas Grauburgunder, en dan het wijnwandelpad op…

In deel 3 mijn tips voor een heerlijk weekendje weg naar dit gebied. Santé.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.