Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Drinken 6 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Cocktailparty gepland? Zo decoreer je je cocktails nóg mooier

Cocktailparty gepland? Doe het meteen goed en decoreer je cocktails als een professionele bartender. Niet alleen is dat leuk om te doen, je wordt ook nog eens beloond met oogstrelende drankjes.

De opmaak van cocktails komt in feite op hetzelfde neer als het opmaken van een bordje eten. Hoe meer lagen, textuur en kleur je toevoegt, hoe interessanter het wordt. Met deze tips komt dat goed.

Cocktails decoreren als een pro

Let op: kies altijd voor ingrediënten die goed bij de inhoud van je cocktail passen.

1. Maak een randje rond je cocktailglas

Een zoutrandje rond het glas van je margarita, een suikerrandje rond je mimosa of voor de durfals een beetje extra chili bij je michelada: een randje rond je cocktailglas zorgt niet alleen voor extra smaak, het geeft ook nog eens een extra sensatie in je mond.

Hoe doe je dat het best? Zet twee schaaltjes klaar, eentje met water (of nog beter: witte limonade) en eentje met het ingrediënt naar keuze (zout, suiker, chilipoeder of een mix). Eerst dip je het randje van je lege glas in het water, vervolgens haal je ‘t door de inhoud van de andere schaal. Geloof ons nou maar als we zeggen dat dit een serieuze meerwaarde voor je cocktail is.

winterse cocktail met sinaasappel
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

2. Schik stukjes fruit op de rand van je cocktailglas

Laatst bedachten we een romantische valentijnscocktail waarbij we hartvormige stukjes aardbei op de rand van een cocktailglas schikten met behulp van een cocktailprikker. Dat principe kun je natuurlijk ook toepassen bij andere cocktails, zonder het romantische gedoe.

Kies een stukje fruit dat lekker past bij de smaken van je cocktail, snijd er een decoratief stukje uit en prik het op een prikker, die je op het glas laat balanceren.

Tip: snijd met een dunschiller een lint van een sinaasappelschil en rol het op, als een soort roosje. Dit prik je op je cocktailprikker en tadaaa: feestelijker wordt het niet.

valentijnscocktail (cherub's rub)
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

3. Snijd mooie linten van schillen

Mooie linten maken van citrusschillen is een vak op zich. Gelukkig kun je je cocktails al erg decoratief versieren zonder dat je daar speciale tools voor in huis hoeft te halen. Ga bijvoorbeeld als volgt te werk:

  • Schaaf met een dunschiller linten van een sinaasappelschil
  • Snijd het lint met een aardappelmesje bij zodat het mooie rechte zijden heeft
  • Rol het lint rondom je pink (of een cocktailprikker) zodat een spiraalvorm ontstaat
  • Schik het lint in je cocktailglas, bovenop de ijsblokjes

Dit principe werkt uiteraard ook voor andere citrusschillen en bij bijvoorbeeld rabarber, zoals je ziet in deze Rhubarb Collins.

Rhubarb collins
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

4. Investeer in toffe rietjes

Tuurlijk: niet elke cocktail behoeft een rietje. Maar áls je cocktails een rietje kunnen gebruiken, zorg dan dat je ‘t goed doet. Wij zijn bijvoorbeeld verliefd op de rietjes van STRAWIES: een bedrijf dat onweerstaanbare, duurzame rvs-rietjes maakt. Om te strijden tegen de plasticsoep én omdat elk drankje instant ‘disco’ wordt met zo’n kek rietje. Geweldig zijn ze hé?

cocktail met rietje
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

5. Karamelliseer sinaasappelschijfjes

Hoe tof is het om bij herfstige en winterse cocktails een schijfje zelf gekaramelliseerde sinaasappel te serveren? Denk bijvoorbeeld aan cocktails als een Negroni of een Old Fashioned. Dat doe je zo:

  • Besprenkel 2 dunne schijfjes sinaasappel met 2 theelepels suiker
  • Leg ze op de kant van de suiker in een koekenpan, op medium vuur
  • Na een paar minuutjes zie je dat de suiker eromheen gaat bubbelen en bruin wordt
  • Zodra de sinaasappels beginnen te karamelliseren, haal je ze uit de pan
  • Laat afkoelen en schik het schijfje in je cocktail

6. Vergeet de verse kruiden niet

Een takje munt bij je mojito, een beetje rozemarijn in je gin-tonic of wat basilicum in je gin fizz… Verse kruiden zorgen voor volume en maken alles beter! Zeg dat Culy het gezegd heeft…

oranje cocktail voor Koningsdag
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Onze favoriete cocktailrecepten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.