Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 24 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: Old Fashioned met bacon en maple syrup

De Old Fashioned is een sterke, sophisticated cocktail op basis van whisky of bourbon. Hier komt de twist: in dit recept infuseren we de whisky met bacon. Yep. En da’s echt niet moeilijk.

Voor deze Old Fashioned met bacon kun je bourbon of whisky gebruiken. Wij ontdekten onlangs de whisky van Craigellachie die echt te gek is.

Nog een tip: gebruik liever plakjes ontbijtspek in plaats van de echte bacon (dus het buikspek en niet het rugspek van het varken). Die bevatten meer vet en bakken dus ook mooier krokant. Precies wat we willen.

Old Fashioned met bacon
Nancy van Batenburg voor Culy

Zo maak je deze Old Fashioned met bacon:

Bak eerst de bacon. Verwarm de oven voor op 160 graden en leg de plakken op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg er een vel bakpapier op en iets zwaars, zoals een tweede bakplaat of een ovenschaal (hiermee zorg je ervoor dat het spek niet omkrult, maar mooi plat blijft).

Zet de bakplaat in de voorverwarmde oven en laat de bacon 15 tot 20 minuten bakken, tot de plakken mooi knapperig zijn. Laat ze afkoelen.

Nu gaan we de whisky infuseren met bacon. Leg de afgekoelde bacon in een ondiepe schaal of bord en giet de whiskey erop. Dek af met folie en zet minstens 30 minuten in de koelkast (maar 24 uur mag ook, de smaak van de bacon zal dan natuurlijk nóg sterker doordringen tot de whiskey).

Haal de plakjes bacon uit de drank en giet de whiskey indien nodig door een zeef. Gooi de bacon niet weg, maar bewaar die, voor de garnering van je Old Fashioned.

Meng nu de whisky met de maple syrup en de Angostura bitters.
Doe ijs in een cocktailglas en schenk de je Old Fashioned met bacon hierover uit. Garneer met een plakje bacon en een stukje sinaasappelschil. Tip: rol het stukje schil eerst op, dan komen de aroma’s goed vrij.

Old Fashioned met bacon

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.