Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 20 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: tjendol cocktail met pandanlikeur (tjendol met een tic!)

Voor deze tjendol cocktail met pandanlikeur combineren we twee van onze grote liefdes: Indonesische tjendol én pandanlikeur. We gooien ook nog wat tapiocaparels in de mix, voor een knipoog naar bubble tea.

Je kent tjendol (ook wel cendol) misschien wel als dat zoete Indonesische drankje met die gekke groene jellysliertjes. In het drankje gaan daarnaast nog kokosmelk en gula djawa (palmsuiker), op smaak gebracht met pandan. In deze tjendol cocktail vervangen we de pandan door pandanlikeur.

Een traditionele tjendol bevat ook nog groene jellysliertjes, gemaakt van rijstebloem en maizena, die worden gekleurd met groene kleurstof. Je kunt ze eventueel zelf maken of (online) kant-en-klaar kopen.

Qua bite hebben ze veel weg van de tapiocaparels in je bubble tea. Dat bracht ons op het idee om tapiocaparels te gebruiken. Die hoef je namelijk alleen maar even te koken. Je vindt ze in de Aziatische supermarkt.

Onmisbaar voor pandan-lovers: Indonesische pandancake (bolu pandan)

Tjendol cocktail met pandanlikeur
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Tjendol cocktail met pandanlikeur

Kook de tapioca in ruim kokend water (drie keer zoveel water als tapioca), net zo lang tot de korrels bijna helemaal transparant zijn. Bij ons duurde dat ongeveer een uur. Let op: houd het goed in de gaten en roer af en toe, om te voorkomen dat de tapioca aan de bodem van de pan plakt.

Terwijl de tapioca op staat, kun je de gula djawa-siroop maken. Doe daarvoor de palmsuiker met het water in een pannetje, breng aan de kook en zet het vuur laag. Laat pruttelen tot de suiker helemaal is opgelost. Zet het vuur uit, giet de siroop in een bakje en laat helemaal afkoelen.

Als de tapioca eenmaal klaar is, giet je ‘m door een zeef. Leg de tapiocaparels in de gula djawa-siroop en laat ze daarin afkoelen. De siroop en de tapiocaparels kun je eventueel al een dag van tevoren maken.

Stel de cocktails samen in de glazen. Schep in elk glas twee eetlepels van de tapiocaparels met de siroop. Vul de glazen tot een centimeter van de rand met ijs. Giet de kokosmelk erover en tot slot de pandanlikeur. Serveer met een lange lepel en roer de tjendol cocktail door voordat je een slok neemt.

Tjendol cocktail
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy