Karlijn Mensink
Karlijn Mensink Inspiratie 18 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Je kent Bloody Mary, maar ken je de cocktails Michelada en Clamachela al?

De Bloody Mary is inmiddels niet meer weg te denken van de brunchtafel. Maar wist je dat deze beroemde cocktail nog twee Mexicaanse zusjes heeft? Maak kennis met de Michelada en de Clamachela. Wij vertellen je waarom ze de moeite van het ontdekken waard zijn.

Je kent de Bloody Mary vast. Deze roodgekleurde cocktail wordt gemaakt met wodka, aangelengd met tomatensap, en afgetopt met worcestersaus en spicy tabasco. Dit drankje is een delicatesse voor de drinker die liever hartige dan zoete smaken tegenkomt in het glaasje. Maar kende je haar Mexicaanse zussen al?

Michelada: Mexicaanse biercocktail

Liever geen wodka, maar wel bierliefhebber? Dan is de Michelada – een variant op de Mary – een steengoede. Hierin wordt de wodka vervangen door een licht biertje en net zoals in de Bloody Mary komt er hot sauce aan te pas. Limoensap frist de boel wat op. Je kunt vooral lekker variëren binnen dit recept. Groot fan van tomatensap? Gewoon lekker toevoegen.

Deze Mexicaanse biercocktail doet het zeker weten goed bij een portie nacho’s of taco’s.

Clamachela: met een vleugje schelpdier

Het klinkt misschien enigszins gek, maar deze cocktail wordt gemaakt met ‘clamato’. Dit is een drank gemaakt met tomaatextract en ‘clam juice’ (schelpdierensap). Het vormt een mooie basis voor een Mexicaanse cocktail, zoals de Clamachela. Ook in deze cocktail wordt bier gebruikt. Smaakmakers zoals oregano, peper en zout zijn een aangename, hartige toevoeging.

Ben je de standaard suikerrandjes zat? Deze cocktails gaan super met een zoutrandje rondom het glasrandje.

Zelf maken?

Wil je deze spannende Mexicaanse cocktails eens proeven? Snappen we. Restaurant Sjefietshe in De Pijp in Amsterdam schudt bovenstaande cocktails zo uit de shaker. Ze waren van plan om je deze versnaperingen te laten proeven tijdens hun recent geïntroduceerde sunday brunch. Dat houd je uiteraard nog even tegoed.

Dat wordt voorlopig dus zelf maken. We maakten eerder al een lekker recept voor de Michelada, maar voor de Clamachela wordt dat toch iets lastiger… die kun je toch het beste in het ‘eggie’ gaan drinken. 

https://www.instagram.com/p/B3Z1hdkF0Gb/

Vlammen

Tip van Seger Abels van Sjefietshe: gebruik geen speciaalbier in de Michelada, maar ga voor een simpel biertje. In Zuid-Amerika doen ze niet anders, dus volg deze tip vooral op. In deze cocktail hoort volgens Seger een zuurtje, zoutje en een beetje ‘branden’ mag deze cocktail wel.

En als vlammend accent kiezen ze bij Sjefietshe voor rokerige jalapeño-peper in de Michelada. Zij nemen “met de vlam in De Pijp” wel heel letterlijk. De Clamachela Sjefietshe-style is nog volop in ontwikkeling. Hier zullen we hopelijk binnenkort een keertje van mogen nippen.

Nu alle horecazaken de deuren weer hebben moeten sluiten, kijken wij uit naar het moment dat Sjefietshe haar deuren weer wagenwijd open kan zetten om met dit smakelijke concept te pronken.

Meer cocktails:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.