Redactie
Redactie Inspiratie 9 okt 2014
Leestijd: 2 minuten

Culy’s overzicht van appels: welke gebruik je waarvoor?

Taarten, moes, compote, pannenkoeken, sapjes en hete bliksem: tal van gerechten waarin appels vaak de hoofdrol spelen. Maar welke soort gebruik je nou precies waarvoor en waarom? Culy legt het je uit.  

Taart
Of het nu gaat om een flinke klassieker of een delicate tarte tatin, voor taarten gebruik je het liefst een stevige, iets zure appel. De bekendste soorten zijn hierbij de Goudreinet en Jonagold.

Beiden zijn minder lekker om zo uit het vuistje te eten, maar zijn friszuur van smaak en goed droog. Hierdoor krijgt het deeg de kans om te garen en vallen de stukken niet zo snel uit elkaar.

Deze rassen zijn overigens ook uitermate geschikt wanneer je stoofschotels maakt, zoals bijvoorbeeld hete bliksem.

Moes & compote
Ook appelmoes en -compote zijn bekende gerechten waarin de appel de hoofdrol speelt. Lekker met een snufje kaneel, een beetje suiker en – wat ons betreft – het liefst gebakken in een klontje roomboter.

Welke appel je het beste in huis kunt halen? Wat ons betreft is dat wederom de Goudreinet, maar ook de Elstar is een aanrader. Deze laatste is iets zachter waardoor hij makkelijker tot moes kookt en de smaak is iets minder zuur. Tot slot kun je hiervoor ook Braeburns gebruiken, welke vochtiger zijn en iets minder zuur.

Bron: Flickr

Pannenkoeken
Voor pannenkoeken zijn we op zoek naar een sappigere appel, zoals bijvoorbeeld Granny Smith (lekker zuur) of Pink Lady (een stuk zoeter). Beide rassen zijn stevig en geven ontzettend veel smaak af.

Sapjes
Als je zelf appelsap of een mix met appel wil maken, wil je natuurlijk zoveel mogelijk vocht van de appel. Hierdoor vallen de soorten die uitermate geschikt zijn voor taart gelijk af, en is het nog belangrijker dat je kijkt naar de smaak.

Wij zijn fan van Granny Smiths omdat ze super sappig zijn en vol van smaak. Maar als je het iets minder zuur wil hebben, kun je kiezen voor Elstars (aan het begin van het seizoen), Rubens, Pink Lady en Golden Delicious (wordt alweer wat droger). Zoals je merkt kun je hier tal van soorten voor gebruiken en is het vooral belangrijk dat ze vers zijn (want: meer sap!) en bij jouw smaak passen.

Welke soort gebruik jij het liefst? 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.