Pip Minkels
Pip Minkels Inspiratie 8 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Vriendschapsbrood Herman: alles over dit bijzondere gistdeeg

Misschien heb je hem vroeger ook weleens van een vriend of vriendin mee gekregen, om hem vervolgens thuis zelf te gaan verzorgen: een stukje deeg van vriendschapsbrood Herman.

Maar wat is nou eigenlijk het verhaal achter dit gistdeeg? En misschien nog wel belangrijker: hoe verzorg je hem?

Wie is Herman?

Toen we op de redactie van Culy het gist-fenomeen genaamd Herman bespraken, waren er her en der wat verbaasde blikken te zien. Niet iedereen is bekend met dit zogenaamde ‘vriendschapsbrood’, hoewel de geschiedenis van het bijzondere baksel toch al jaren terug gaat. Culy dook wat dieper in het verhaal rondom Herman om uit te zoeken waar dit brood precies vandaan komt.

Het ontstaan van Herman

De geschiedenis van Herman gaat ver terug: in de jaren 70 waren er al tekenen van dit vriendschapsbrood, dat werd doorgegeven onder kinderen op school. Flour power!

20x recepten die wél leuk zijn om samen met kinderen te bakken

Toch werd Herman in de jaren 90 pas echt populair, toen op internet de kettingbrief een rage werd. Voor de wat jongere lezers onder ons: een kettingbrief is een e-mail die je ontvangt en vervolgens naar meerdere contacten moet doorsturen, anders is de ketting verbroken. Vaak werd er beweerd dat als je de mail niet doorstuurde, dat ongeluk zou brengen en je ook nog eens verantwoordelijk was voor het verbreken van de ketting – en dat wil je natuurlijk niet op je geweten hebben…

Hype

Zo ook met vriendschapsbrood Herman. Ontvang je deze starter, dan is het de bedoeling dat je hem een tijdje verzorgt en vervolgens opsplitst om weer verder door te geven.

Eens in de zoveel tijd steekt deze hype opnieuw de kop op en Herman is daarom een heus fenomeen bij alle verschillende generaties. Tijdens de Corona-periode werd ‘ie bijvoorbeeld weer nieuw leven ingeblazen, om zo toch een beetje met elkaar bezig te kunnen zijn.

Vriendschapsbrood

Het klinkt wel heel gezellig, zo’n vriendschapsbrood. Maar wat heeft Herman nou eigenlijk precies met vriendschap te maken?

Het idee achter deze cake is dat het beslag nooit op raakt als je het maar blijft uitdelen. Het is een teken van vrijgevigheid en vriendschap, waarmee je een ander weer blij kunt maken.

Het is dus de bedoeling dat je tijdens het verzorgen en bakken van Herman even stilstaat bij je goede vrienden, familie en andere belangrijke personen in je leven. En vergeet ook vooral niet jezelf een beetje liefde te geven!

Vriendschapsbrood Herman verzorgen

Nu kun je natuurlijk met smart gaan wachten tot je een stukje Herman mag ontvangen van iemand in je directe omgeving. Maar je kunt ook heel gemakkelijk zelf een vriendschapsbrood beginnen!

vriendschapsbrood herman
Bron: Unsplash

Zelf een Herman starten

Om zelf een Herman te starten, los je 100 gram suiker op in 125 milliliter lauwwarm water. Strooi daar vervolgens 1 zakje gist bij en laat 10 minuten rusten. Roer er daarna nog 125 lauwwarm water en 225 gram bloem doorheen. Klop dit tot een glad beslag, dek het af met een theedoek en laat daarna een nachtje buiten de koelkast rusten.

Herman verder verzorgen

Om Herman goed te kunnen verzorgen, zit er een uitleg bij deze cake. Als je Herman doorgeeft aan je vrienden, is het dus de bedoeling dat je deze uitleg ook mee geeft! Een uitgebreide uitleg over hoe je Herman moet verzorgen vind je op deze website.

Omdat Herman vaak wordt doorgegeven onder kinderen op school, heeft Nienke van Foxilicious ook een kindvriendelijke uitleg bedacht voor dit vriendschapsbrood. Super tof!

Nog meer lekkere baksels:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.