Redactie
Redactie Inspiratie 5 jul 2014
Leestijd: 2 minuten

5 x tips voor de perfecte appeltaart van Winkel 43

Elke blog, kookboek en familie heeft er wel één: een favoriet recept voor appeltaart. Culy heeft er zelfs meerdere (klik, klik, klik, klik en klik), maar wat zijn nu de belangrijkste punten waar je op moet letten tijdens het bakken? 

Culy vroeg het de expert en kreeg antwoord van een van de eigenaren van Café Winkel 43 aan de Noordermarkt. Juist, de plek waar ze de állerlekkerste appeltaart van Amsterdam (en misschien wel Nederland) verkopen. De appeltaart van Winkel is legendarisch, en nu heb jij de tips om ‘m thuis net zo lekker te krijgen.

Zo maak je thuis de appeltaart van Winkel

1. Ga voor de beste ingrediënten mogelijk
Het is een beetje het intrappen van een open deur, maar ook Winkel 43 gebruikt alleen de beste ingrediënten mogelijk. Bezuinig hier niet op en koop zoveel mogelijk biologische producten. Je zult het verschil uiteindelijk écht proeven.

2. De appels
Misschien wel het belangrijkste onderdeel van een appeltaart zijn de appels, en dat begint al bij het kiezen van de soort. Klassiek worden de Goudreinet en Jonagold gebruikt, en dat is niet zonder reden. Beide appelsoorten zijn goed stevig en friszuur van smaak, ideaal voor een taart. Want: de stukjes blijven heel (en worden geen appelmoes) en de smaak wordt niet melig in combinatie met het deeg en de toegevoegde suiker.

Snijd daarbij de appels niet té klein. Je hoeft geen hele appels in de taart te verwerken, maar ter grootte van twee dobbelsteentjes is wat ons betreft perfect.

Bron: Facebook

3. Afsmeren met ei
Wat veel, héél veel mensen vergeten is het afsmeren met eigeel. Wanneer je de appelstukjes hebt bedekt met strookjes deeg (lekker traditioneel), is het van belang om het deeg te toppen met een laagje ei. Kluts hiervoor één ei (meer dan genoeg) los met een vorkje en bestrijk met een kwastje. Hierdoor krijgt de taart zijn mooie goud-bruine gloed.

4. De oven in
Wanneer de taart klaar is om de oven in te gaan, kom je bij één van de belangrijkste punten tijdens het bak-proces. Verwarm de oven voor op 200 graden (dit geldt alleen als je een klassieke appeltaart met dikke korst maakt) en bak hierin de taart gedurende een kwartier.

Verlaag vervolgens de temperatuur naar 175 graden en bak nog 35 minuten. Verhoog vervolgens de temperatuur naar 220 en bak de taart in 10-15 minuten af. Inderdaad, het duurt even voordat hij klaar is, maar dan heb je wel wat.

5. Serveren
Serveer ten slotte de taart nooit loeiheet. Dit omdat ten eerste de taart tijdens het snijden geheid uit elkaar zal vallen. En daarbij ‘smelt’ je slagroom (mits je deze erbij serveert) als sneeuw voor de zon.

Laat daarom je taart altijd een minuut of tien afkoelen, voordat je hem gaat snijden en serveert. De appeltaart van Winkel is ook het lekkerste lauwwarm.

Bron: Flickr

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.