Redactie
Redactie Budgetrecepten 13 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Culy’s budgetproof kerstmenu

Zin om lekker te koken, maar wil je liever iets minder uitgeven? Maak dan dit budgetproof kerstmenu, waarin we bewust op de kleintjes hebben gelet en niet strooien met kaviaar, oesters en champagne. Heb je zelf al wat ideeën? Krijg nog meer handige tips om goedkoper te koken. 

Het menu bestaat uit de volgende gerechten:

– Steak tartare

– Geroosterde bloemkoolsoep

– Karbonaadjes met cranberry en bruine suiker

– Nougatine ijstaart (met mokkaschuimpjes)

De truc is om zoveel mogelijk van je voorraadkast gebruik te maken en heb je iets niet in huis? Kijk dan voor een logische vervanger. Klik op de foto’s voor de bijbehorende recepten.

Voorgerecht: budget steak tartaar

Geloof het of niet, maar steak tartare hoeft het echt niet veel te kosten. Haal lekker (verse!!) biefstuk-tartaar bij de slager of betere supermarkt en breng op smaak met de klassieke smaakmakers als een (rood) uitje, kappertjes, augurkjes en fijngehakte kruiden. Beetje worcestersaus en tabasco erbij en je bent klaar.

Serveer eventueel met een gepocheerd eitje en wat mayonaise, maar onthoud vooral: gebruik zo veel mogelijk ingrediënten die je nog in de voorraadkast hebt staan.

Tussengerecht: geroosterde-bloemkoolsoep

Super simpel, super lekker! Serveer eventueel met wat krokant gebakken bacon of ontbijtspek.

Tip: maak de soep een dag van tevoren. Scheelt je weer een hoop werk op de dag zelf!

Hoofdgerecht: karbonaadjes met cranberry en bruine suiker

Een feestelijk vleesgerecht hoeft niet altijd in de vorm van een groot gebraad. Neem deze karbonaadjes met cranberry en bruine suiker: ze smaken naar al het lekkers dat Kerst te bieden heeft, maar zijn niet zo pompeus en ingewikkeld als – let’s say – een kerstkalkoen. En bovendien een heel stuk meer budget proof.

Serveer met romige pompoen-polenta. Ook lekker met geroosterde en geplette bietjes erbij.

Tip: polenta is verkrijgbaar bij sommige supermarkten en delicatessenwinkeltjes.

budgetproof kerstmenu

Toetje – nougatine ijstaart (met mokkaschuimpjes!)

Besluit je budgetproof kerstmenu met een nougatine ijstaart. Voor deze ijstaart heb je maar weinig ingrediënten nodig: een springvorm (met een diameter van 22 cm), slagroom, vanillesuiker, meringue-schuimpjes, nougatine en klop-fix. En hij is ook nog eens supermakkelijk om te maken.

nougatine ijstaart
Nancy van Batenburg voor Culy

Benieuwd naar meer kerstmenu’s?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.