Culy’s all-out kerstmenu (en zo plan je het)

Mag het wat jou betreft lekker overdadig zijn deze kerst? Met dit all-out kerstmenu wordt het zeker weten een fantástische avond. En we geven je meteen wat tips voor een gestroomlijnde planning. Zo blijf je ook nog eens stressvrij.

Het menu bestaat uit de volgende gerechten:

– Kerst-toast met pompoen, cranberry’s, walnoot en salie

– Porchetta voor Kerst

– Perfecte gebakken aardappelen

– Romige pompoen-polenta

– Makkelijke soesjestoren

– Winterse cocktail met sinaasappel brûlée

Kerst-toast met pompoen en cranberry

Van deze kerst-toast met pompoen, cranberry’s, walnoot en salie word je meteen blij. Een goed begin van je all-out kerstmenu! En proost dan meteen met deze kerstcocktail van gin met rozemarijn en granaatappel.

Wijntip van Mr. Vino: een Chardonnay-druif die hout heeft gezien en geproefd. En zon. La Butinière Chardonnay 2015. Van Anderewijn.nl. En anders is ie. Uit Zuid-Frankrijk en kost 15 euro.

porchetta kersttrui

Hij moet een flinke tijd in de oven, deze porchetta voor Kerst. Maar dan heb je ook een spektakelstuk. En handig: hij is zowel warm als koud lekker.

Culy homemade perfecte gebakken aardappelen

Onmisbaar aan de kerstdis: de perfecte gebakken aardappelen. Vindt iedereen lekker.

pompoenpolenta

Comfort food tot en met: romige pompoen-polenta. En dan die kleur!

Wijntip van Mr. Vino: kan een rode wijn zijn, maar ook een witte. Maar wel uit Italië! Gedurfd als je kiest voor wit! Voor wit is de tip: de Falesco Tellus Oro van de Gall&Gall voor 11,99. Voor rood is de tip: de Villa Fiore 2016 uit de regio Friuli voor 5,95 bij Henri Bloem.

soezenboom kerst

Dat noemen ze nou going out with a bang: maak deze makkelijke soesjestoren en de ooh’s en aah’s zullen je deel zijn.

Wijntip van Mr. Vino: zorg voor een zoetere wijn dan de zoetheid van het toetje (anders smaakt de wijn zurig). Tip: qua prijs de acceptabele tegenhanger van de vrij dure Sauternes uit Frankrijk: een Monbazillac. Château Bélingard. Fles van een halve liter voor 9,99. Of de Mirabelle de la Jaubertie 2015 die te koop is bij Wijnkoperij van Bilsen voor 10,95 (ook 500 ml).

winterse cocktail met sinaasappel

Om daarna nog fiks te proosten op een geslaagd all-out kerstmenu met deze winterse cocktail met sinaasappel-brûlée natuurlijk. Serveer er eventueel nog een kaasplankje bij. En dan iedereen rollend naar huis.

Zo plan je de bereiding van dit all-out kerstmenu:

Wil je dit kerstmenu helemaal maken? Dit is een handig stappenplan:

De dag van tevoren:
1. Bereid de porchetta alvast voor. Snijd ‘m in, vul ‘m met de kruiden, rol ‘m op en zet de porchetta weg tot morgen.
2. Maak alvast de pompoenpuree voor de kerst-toast en maak gelijk wat extra voor de pompoen-polenta voor morgen.
3. Laat de cranberry’s voor de kerst-toast alvast koken in sinaasappelsap en rode wijnazijn.
4. De soesjestoren kun je ook alvast maken. Tip: bouw de toren op het bordje waarop je ‘m wil serveren. Want achteraf verplaatsen is vrij lastig. Slim is het om een bordje te gebruiken dat je later op een etagère kunt zetten. En houd er rekening mee dat de toren in je koelkast past!

Een paar uur van tevoren:
1. De porchetta moet eerst een uurtje op kamertemperatuur komen en daarna ongeveer drie uur in de oven. Begin daar dus tijdig mee!
2. Slim is het om de aardappels te bakken in de oven terwijl de porchetta op kamertemperatuur komt. Daarna is de oven immers bezet met het varkentje.
3. De walnoten roosteren voor de kerst-toast.

Vlak voor het opdienen:
1. Zorgen dat de porchetta warm is (als je ‘m warm wilt serveren). Zet ‘m eventueel afgedekt (met aluminiumfolie) terug in de oven op 230 graden.
2. De pompoen-polenta maken. Let op: dat duurt ongeveer 45 minuten, dus begin op tijd.
3. De aardappels opwarmen.
4. De salie en rozemarijn kort krokant frituren in een beetje olie voor de kerst-toast.
5. De winterse cocktail kun je het beste samenstellen vlak voor het serveren.