Redactie
Redactie Inspiratie 10 dec 2015
Leestijd: 2 minuten

5 tips voor een budgetproof culy kerst

Met truffel, zalm en kaviaar wordt alles lekker, zou je denken. Toch is dat niet helemaal zo, want met deze tips tover je een culy kerstmenu op tafel, zonder al te veel geld uit te geven. 

1. Vega rules!

Wist je dat vlees en vis vaak al de helft van je budget schelen? Ga daarom voor helemaal vega, of gebruik maar één keer vlees of vis.

Klik hier voor de lekkerste vegetarische gerechten waar zelfs de grootste carnivoren hun bed voor uitkomen.

arancini

2. Aanbiedingen

Het klinkt misschien een beetje voor de hand liggend, maar tijdens de feestdagen stunten supermarkten met de grootste aanbiedingen. Kijk daarom van tevoren goed in de reclamefolders wat er in de aanbieding is die week, en speel daar op in.

Kijk overigens wel goed of de aanbieding wel écht een aanbieding is, en niet maar een miniem verschil.

3. Kruiden

Als we uitpakken met koken, loopt het aantal verschillende kruiden vaak hoog op. Kijk daarom eens goed wat je nog in huis hebt, of nog beter: wat je in de tuin hebt staan. Baseer daarop je gerechten, of koop grote hoeveelheden van een of twee soorten. Scheelt je niet alleen een hoop geld, maar ook veel gedoe!

Weet ook dat de toevoeging van kruiden een makkelijke manier is om een simpel ingrediënt net dat beetje extra te geven. Koop daarbij je kruiden op de markt (vaak kost een grote bos maar €0,50, en ook de groenten zijn er vaak goedkoper) en onthoud dat potten kruiden meestal voordeliger zijn dan de losse bakjes in de super.

4. Vlees

Wil je graag een mooi vleesgerecht serveren, maar vind je bijvoorbeeld ossenhaas te kostbaar? Vraag dan bij je slager om rest- of orgaanvlees.

Dit zijn de onderdelen die een stuk minder worden gebruikt, maar wel een krachtige smaak hebben en vaak een stuk leuker geprijsd zijn.

5. Presentatie

Tot slot: presentatie is hete halve werk. Bang dat je gasten het niet genoeg vinden? Zolang het er allemaal mooi uit ziet (en natuurlijk ook smaakt), zal je waarschijnlijk niemand horen.

Denk goed na over verschillende manieren van presenteren, laat je inspireren door Pinterest en oefen desnoods van tevoren met verschillende glaasjes en kommetjes.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.