Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 1 jan 2022
Leestijd: 5 minuten

Happy new year! Dit zijn de (culinaire) voornemens van de Culy-redactie

Voornemens, doelen, to do’s: hoe je ze ook noemt, een nieuw jaar betekent ook weer een hoop om naar uit te kijken of naartoe te werken. En dan bedoelen we natúúrlijk op culinair vlak. De Culy-redactie gaat 2022 in ieder geval van start met een berg culinaire voornemens.

Een bewerkelijk maar godsgruwelijk lekker recept, een restaurant dat al maanden bovenaan je notities prijkt, of een nieuwe skill die hoognodig aangeleerd moet worden. We beginnen alvast.

De culinaire voornemens van Culy’s Nancy

“Aangezien ik het afgelopen jaar moeder ben geworden, zou ik het al een heel goed voornemen vinden als ik een keer iets met twee handen kan eten in plaats van één (voor wie benieuwd is: nee, een taco valt daar dus duidelijk niet onder). Ook het aantal keren dat ik vanwege tijdsgebrek maar wéér een saucijzenbroodje ben gaan halen bij de bakker bij wijze van lunch is beschamend hoog. Ik wil weer feestmalen gaan koken met groenten in de hoofdrol en mijn voornemen hervatten om Kook dit Boek van Molly Baz van kaft tot kaft te koken.”

Sushimeester

“Ook droom ik ervan om net zo’n goede sushimeester te worden als Oof Verschuren in zijn boek Homakase. En ik wil me nog veel meer verdiepen in de keukens van Afrika, zoals uitgelicht in het boek In Bibi’s Kitchen van Hawa Hassan.”

Jollof rice

“Het recept dat als eerste op de planning staat, is in ieder geval West-Afrikaanse jollof rice. Mijn vriend en ik aten dit voor het eerst bij restaurant Ikoyi* in Londen en werden van onze sokken geblazen. Ik heb het originele recept van chef Jeremy Chan en we gaan een poging wagen om dit na te maken. Samen, want dan hebben we in ieder geval minstens twee handen (en kunnen we elkaar oppeppen). Daar gaan trouwens hele mysterieuze ingrediënten in, zoals rookpoeder en poeder van rivierkreeft. Die hebben we al besteld bij africaproducts.nl. Er is nu geen weg meer terug, dat begrijp je.”

Jollof rice
Bron: Bij Bijdendijk Thuis

Culinair Utrecht

“Tijdens mijn zwangerschapsverlof zijn er in Utrecht (waar ik woon) ontzettend veel toffe nieuwe restaurants geopend die ik nog allemaal wil gaan ontdekken in 2022. Maeve, Hemel & Aarde en 273 staan hoog op de lijst. 2022 gaat een goed culinair jaar worden, ik voel het nu al.”

De culinaire plannen van Culy’s Winnie

Cacaoravioli

“In Cuisine Carine (fantastisch kookboek!) zag ik een recept voor – hou je vast – cacaoravioli met eend, rozemarijn en zeezout. Hoe geniaal ben je als je zoiets bedenkt? Dat wil ik dus maken, al is het wel best een bewerkelijk recept. Perfect voor op een winterse lockdownzondag in 2022 dus.”

Spanje

“Over lockdowns gesproken: zodra die gedaan zijn en reizen weer toegankelijker wordt, wil ik naar Spanje. Aan de bar hangen met hete padrones in Quimet & Quimet, een authentieke tapaszaak in Barcelona die ik onlangs getipt kreeg. Of het Baskenland exploreren, een regio die me culinair gezien fascineert – al is het maar omwille van hun jaarlijks ciderfestival.”

Koken, eten en vastleggen

“Toch besef ik tijdens het schrijven vooral dat mijn culinaire voornemens zich moeilijk laten vatten in een paar alinea’s. Ik eindig dan maar met een greep uit mijn culinaire plannen: pulpo leren bereiden zoals het hoort – brunchfestijnen met oesters en bloody mary’s – uit eten bij 101Gowrie, die ramenzaak boven Dun Yong of Black Smoke – me toeleggen op Sichuanees koken. Maar ook: een betere foodfotograaf worden, blini’s met zure room en zalmeitjes op zondagochtend en het aandurven om zelf Pekingeend te maken.

En het leukste eraan? Ik kan dus echt niet wachten om al deze plannen uit te werken, want jongens: wat maken spijs en drank het leven toch móói.”

pulpo al olivo
Bron: @bysam.nl

De culinaire doelen van Culy’s Maaike

Vegan & Frans

“Vorig jaar (jeetje, wat klinkt dat gek) heb ik mijn moeder het boek Van de vegan bakker van Rodolphe Landemaine gegeven, met het idee dat we samen alle recepten door zouden werken. Dat boek staat vol vegan versies van bijvoorbeeld madeleines, brioche en andere klassieke Franse recepten. We hebben nog niet veel recepten gemaakt, maar het voornemen voor dit jaar is om die oven flink aan het werk te zetten!”

Hummus 2.0

“Ik ben de laatste tijd in de ban van Aziatisch eten (crispy chili oil <3), dus er staan ook veel Koreaanse en Chinese recepten op mijn te-maken-lijstje. Zoals zelfgemaakte kimchi! Daarnaast wil ik heel graag mijn recept voor hummus perfectioneren. Laatst probeerde ik het te maken met ontvelde kikkererwten, en die structuur was per-fect. Alleen de smaak van naturel hummus blijft zo lastig…”

Uiteten

“Ook op het lijstje staat om een keer de vegan kaasfondue (ja, echt!) bij Mr. & Mrs. Watson in Amsterdam te eten. En te bestellen bij Konijnenvoer Express, het beste vegan restaurant van Nederland. En ja, dat durf ik best te zeggen.”

kimchi inmaken

De culinaire voornemens van Culy’s Auke

Horeca

“Ook in 2022 kan de horeca onze steun goed gebruiken, dus wanneer het weer kan leg ik graag een servet op schoot bij favoriete restaurants als Vrr, Bouchon du Centre of Fulu Mandarijn. Wanneer dat nog niet lukt, ga ik in ieder geval voor een afhaalsessie.”

Holtkamp

“Als groot fan van de Foodtube video’s van Cees Holtkamp en kleindochter Stella prijs ik mezelf gelukkig dat ik ze nog niet allemaal heb gezien. De video’s omvatten alles wat je nodig hebt ter ontspanning. Een voornemen dat ik hoogstwaarschijnlijk dus op 1 januari al kan afvinken.”

Zoet

“Sinds enige tijd ben ik actief aan het bakken geslagen, maar tegelijkertijd ben ik niet gezegend met een berg geduld. Best een onmogelijke combi wanneer het om bakken gaat. Dit jaar ben ik van plan om toch iets langer de tijd te nemen om een baksel te perfectioneren. En uiteraard om deze XXL roze koek te maken.”

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.