Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kooktips 1 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Oliebollen bewaren en opwarmen: hoe doe je dat het beste?

Gisteravond waren die oliebollen zó lekker, maar van dat krokante korstje en de luchtige binnenkant is nu niks meer te bekennen. Je staat op het punt ze in de kliko te gooien – maar wacht! Er zijn wel degelijk goede manieren voor het bewaren en opwarmen van oliebollen zodat ze weer hun fantastische oude zelf worden.

Want vers uit de olie is nu eenmaal hoe ze het lekkerst zijn.

Oliebollen bewaren

Er zijn twee mogelijkheden om oliebollen te bewaren: in een afgesloten bak of zak of in de vriezer.

Wil je je oliebollen maar een paar dagen bewaren, zorg dan dat je ze luchtdicht verpakt. Dat kan bijvoorbeeld in een afgesloten zakje. Leg je oliebollen niet in de koelkast, maar eerder in de broodtrommel. Zo blijven ze hooguit drie dagen goed.

Krijg je al je restjes oliebollen in die drie dagen niet op? Doe ze in een zakje en bewaar ze tot zo’n drie maanden in je vriezer. Belangrijk: haal ze er op tijd weer uit als je ze wilt eten! Zo kunnen ze eerst goed ontdooien.

Waarom oliebollen opwarmen?

Oliebollen bestaan voor een groot deel uit zetmeel, dat erom bekendstaat dat het vocht opneemt. Hoe langer je oliebol op de schaal (of in dat afgesloten bakje) ligt, hoe meer vocht het zetmeel opneemt, hoe droger je oliebol wordt.

Restjes oliebollen over? Dit kun je ermee doen

Als je een oliebol opwarmt, laat het zetmeel dat vocht weer deels los. Op die manier wordt je oliebol weer (bijna) net zo zacht als ‘ie was toen je ‘m vers uit de frituurpan viste.

Zo warm je oliebollen op

Koud zijn je restjes oliebollen dus droog en taai, maar als je ze goed opwarmt, worden ze weer lekker zacht. Het snelste is natuurlijk om ze in de magnetron te zetten, maar als je iets meer geduld hebt, krijg je een beter resultaat.

Hoe dan? Door je oliebollen in de oven of airfryer te leggen. Zo krijgen ze hun krokante buitenkant weer terug. Verwarm ze op 150 graden Celsius, zo’n drie (airfryer) tot acht (oven) minuten.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.