Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 24 sep 2021
Leestijd: 4 minuten

6 x nieuwe restaurants in Utrecht waar je nú naartoe wilt

In Utrecht stikt het van de leuke hotspots, maar zoals voormalig burgemeester Jan van Zanen ook al eens verzuchtte: het wordt toch tijd dat de stad ook eens een Michelinster binnensleept. Aan culinaire ambitie ontbreekt het er in ieder geval niet. Sterker nog: er openden afgelopen tijd zó veel toffe nieuwe restaurants in Utrecht, dat we vermoeden dat het met die ster héél gauw goedkomt.

6 x nieuwe restaurants in Utrecht

Zes nieuwe hotspots in de Domstad waar je aan je culinaire trekken komt.

Restaurant 273

Oudegracht 273

We kondigden in april al aan dat chef-kok en eigenaar Tommy den Hartog (hij werkte hiervoor o.a. bij restaurant Moon en bij Johannes in Amsterdam) stond de trappelen om zijn restaurant 273 open te gooien. Hij moest eerst de lockdown nog even uitzingen, maar inmiddels kun je hier terecht voor een “ongedwongen culinaire avond”.

Het restaurant zit naast Toko Pedis (ook al zo’n aanrader) en serveert zowel een chef’s menu als à la carte. Ook is er een oesterbar met oesterproeverijen en bijvoorbeeld ‘oester “steak tartare”. Heb je al helemaal zin om je weer eens goed in de culinaire watten te laten leggen, ga dan voor een plekje aan de Chef’s Table voor een gastronomisch menu van acht gangen.

Pand 33

Nieuwegracht 33

In de oude binnenstad van Utrecht, op een bokkensprongetje vanaf de Dom, zit nu restaurant Pand 33. Vier vrienden met samen 25 jaar horeca-ervaring openden samen een frisse tent in een charmant, historisch pand. Ongedwongen gastvrijheid is hier de leus, met een menukaart waar iederéén blij van wordt, want naast vis en vlees zijn er ook toffe vega en vegan opties.

Zo staat er een gerechtje van zacht gegaard buikspek met dashi, paddenstoelen en zilverui naast geroosterde koolrabi met biet, little gem, sinaasappel en zeebanaan. We vermoeden dat veel vleeseters hier voor de vega(n) opties zullen gaan, want ideeën als dry aged pompoen wil je gewoon proeven natuurlijk.

Forty8

Biltstraat 48

In de Biltstraat in Utrecht zit weer zo’n sympathieke tent die in augustus opende. Bij Forty8 staat de Konro barbecue altijd aan (voor gerechten als Butterfly Poussin met courgette & citroen, een hele dorade en bloemkoolsteaks met salsa verde), worden Negroni’s en Espresso Martini’s geshaket en zijn er een heleboel lekkere bites om te delen met je tafelgenoten.

De garnalencroquetten van Holtkamp staan er op de kaart (met ravigottesaus en limoen), evenals brioche met Hollandse garnalen, avocado, appel & sriracha of rillettes de canard met Amsterdams zuur en zuurdesem toast. De gerechten zijn geïnspireerd op de Italiaanse en Franse keuken, dinner & drinks worden van donderdag t/m zondag geserveerd.

Koenraad

Voorstraat 14

Restaurant Koenraad is zo’n knusse tent waar je jezelf al helemaal met een borrel in de hand op de groenfluwelen bank voor de haard ziet kruipen. De menukaart intrigeert: seizoensgebonden, met duurzaamheid in het achterhoofd en een vleugje eigenzinnigheid. Denk aan een gerechtje als ‘Dutch hamachi’ met avocado, koolrabi en gebrande jalapeño, Fiore dumpling met knolselderij en lavas of octopus met zwarte rijst, bisque en piccalilly.

Ook de desserts klinken verrassend: zo willen wij de parfait van duindoornbes onmiddellijk proeven, evenals de gepocheerde perzik met hibiscus en lavendel.

Restaurant Maeve

Kromme Nieuwegracht 18

Chef Tommy Janssen (Kasteel HeemstedeLa Rive) en maître Vera Voorend liepen in 2020 samen stage bij restaurant Geranium*** in Kopenhagen, dus hallo: komt u maar door met die culinaire inspiratie!

In juni openden ze hun eigen restaurant Maeve in Utrecht. Denk: casual fine dining, jong team en bakken vol ambitie. Lichte, frisse gerechtjes en veel groente: dat is zo’n beetje de stijl van Tommy. Tomaat met bergamot, gember & Kaffir limoen, gelakte kalfszwezerik met limoen, kemirinoot & knolselderij of knolselderij met zwarte truffel, sake en Macadamia: wij willen het allemaal proeven.

Hemel & Aarde in Utrecht

Keistraat 8, Utrecht

Wij zien zon, maan en sterren schijnen als we een blik werpen op de menukaart van restaurant Hemel & Aarde in Utrecht. Want zeg nou zelf: groene appel met beenmerg, amandel & groene shiso: dat móét haast wel buitenaards lekker zijn. Of wat dacht je van tortellino met paddenstoel, koffie soja, zoete aardappel en zwarte knoflook?

Chef Vito Reekers en Rene van der Weijden (beiden afkomstig van Karel V) koken hier een indrukwekkend menu met de focus op groente, duurzaamheid en natuurlijke processen als fermentatie.

Ze openden in oktober 2020, dus qua timing middenin de lockdown, maar dat weerhield ze er gelukkig niet van om toffe dingen te doen. Je vindt Hemel & Aarde in het voormalige Polman’s Huis, onder hetzelfde dak als hotel The Nox. Kun je na het diner meteen je bed in rollen.

> Kijk hier voor al onze hotspots in Utrecht

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.