Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 8 nov 2018
Leestijd: 4 minuten

The holidays are coming: dit zijn de culinaire kersttrends van 2018

Als echte kerst-fans staan we te trappelen van ongeduld om de culinaire kersttrends van 2018 in de praktijk te brengen. Want voor je ‘t weet, sta je de kerstlampjes alweer te ontwarren en plan je je eerste kerstdiner. Geen tijd te verliezen dus! Daarom: de leukste culinaire kersttrends van dit jaar op een rij…

Aan tafel en in de boom

Niet alleen wat je op je bord of in je glas aantreft, telt mee: we kijken ook naar de kersttrends voor in de kerstboom en aan tafel.

Schaal- & schelpdieren in je kerstboom

We zien opvallend veel kreeften, oesters en andere schaal- en schelpdieren dit jaar en dan bedoelen we niet bij de visboer, maar op de kerstafdeling. Bij Sissy Boy en Vondels (o.a. te koop bij De Bijenkorf) vind je de leukste exemplaren. Kreeften, krabben, vissen en schelpen: fruits de mer galore!

Culinaire kersttrends 2018: schaal- en schelpdieren
De Bijenkorf

Snoepwinkel in je kerstboom

Een opvallende tegenhanger van de schaal- en schelpdieren hierboven is de afdeling zoetwaren voor in je boom. Met name kerstdecoratie in de vorm van donuts zien we te kust en te keur, maar ook suikerspinmachines, taartjes, marshmallows en aardbeien gedoopt in chocolade. En vergeet de gekleurde ijsjes – waaronder een heuse Raket – niet!

Groen gedekte tafel

Mocht je de memo nog niet hebben ontvangen: groen is hot. De kleur groen, bedoelen we dan. En er bestaan wel 50 tinten groen (ongeveer). Maar je moet vooral kerstgroen, dennengroen en smaragdgroen hebben, voor een hippe kersttafel.

Ook je kerstballen en andere kerstdecoratie mogen trouwens groen zijn. En vergeet niet om een paar hippe planten op je vers gedekte kersttafel te zetten.

Culinaire kersttrends van Broste Copenhagen
Bron: Broste Copenhagen

Eetbare kerstdecoraties

Een beetje foodie hangt zijn kerstboom natuurlijk vol met kerstdecoratie met food thema. Denk aan chilipepers, knoflook-kerstballen of de hierboven genoemde kreeften en oesters. Maar het wordt nóg lekkerder met eetbare kerstdecoratie. Dus yes: je mag weer kerstkransjes bakken! Maar ook andere kerstkoekjes natuurlijk. En ook hartstikke duurzaam, want je eet ze gewoon op.

Kersttrends voor eten & drinken

Groente als gebraad

Steeds meer mensen eten weleens een dagje (of meerdere dagen) geen vlees en dat vegan een grote trend is, hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. Heb je – geheel in die stijl – dit jaar met kerst geen zin om een groot stuk vlees als kalkoen, côte de boeuf of varkenshaas op tafel te zetten, dan kun je aanhaken bij de trend van groente als gebraad opdienen.

Hier komt het op neer: groente wordt minstens zo stoer opgediend als een stuk vlees of vis. Geroosterd, geblakerd en vaak lekker rustiek in z’n geheel. Denk aan geroosterde bloemkool, gepofte knolselderij, geroosterde spitskool of geblakerde prei. Zowel fijn voor vegans als lekker voor vleesliefhebbers, want véél smaak.

Groente van de barbecue: hele bloemkool roosteren

Koken met je kerstboom

Zo’n kerstboom weggooien ieder jaar, is natuurlijk niet heel goed voor het milieu. En no waste, food waste, zero waste: there’s no time to waste als het aankomt op het duurzaam omgaan met ingrediënten, producten en de natuur. En dus geven veel mensen die dennenboom een tweede leven in de keuken. Yes: koken met je kerstboom! Loshangende takken of gewoon de hele boom, als Kerst eenmaal voorbij is: je maakt er de lekkerste dingen mee. Heus waar.

Yvette van Boven maakte ooit al eens een heerlijke dennensiroop van haar kerstboom. En de Britse krant The Guardian publiceerde onlangs nog een heel artikel over hoe je je kerstboom op kunt eten. Gebruik die dennennaalden eens in een vinaigrette, kruid er een sunday roast mee of parfumeer een pondje suiker en strooi het over je gebak. Dennennaalden smaken trouwens licht citrus-achtig. Maar pas op: gebruik geen Taxus, want die is giftig.

bijzondere soorten azijn dennentoppen
Bron: De Rotterdamsche Oude

Alcoholvrije drankjes

Werd je vroeger nog gek aangekeken als je zei geen alcohol te drinken tijdens het (kerst)diner, inmiddels is het hartstikke normaal. Niet voor niets bieden steeds meer toprestaurants naast een wine pairing ook een alcoholvrije pairing aan. Met bijvoorbeeld verse sappen, kombucha en mocktails. Dus sla maar in, die heerlijke alcoholvrije dranken!

Wij dronken onlangs heerlijke kombucha met zwarte thee en rooibos van Thull’s bij Restaurant De Zusters in Maarssen. Maar ook een goede mocktail met Seedlip is favoriet.

Lees ook: Deze alcoholvrije drankjes zijn perfect voor als je niet drinkt

Kombucha en waterkefir van Thull's
Bron: Thull's

Kerst bbq

Trek je warmste kersttrui aan, wanten, muts op en warm je samen met je liefste vrienden en familieleden rond de barbecue. Daar kook je trouwens ook meteen lekker je kerstdiner op. Yes: een kerst bbq!

Geen inspiratie? Jord Althuizen van Smokey Goodness maakt het je alvast makkelijk met Winter BBQ: een boek vol winterse recepten voor op de barbecue.

Ook leuk: De lekkerste warme cocktails voor in de winter

Kerst bbq: kerstdecoratie
Bron: De Bijenkorf

Om alvast in de kerststemming te komen:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.