Redactie
Redactie Inspiratie 16 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

Sunday roast: het ultieme comfort food

Sunday roast is een heerlijke Engelse traditie waarbij – je raadt het al – op zondag uitgebreid wordt getafeld met geroosterd vlees.

Maar waar bestaat het eigenlijk precies uit, en hoe maak je zelf een denderende sunday roast? Wij zetten alle info voor je op een rij.

Een klassieke sunday roast bestaat uit een groot stuk gebraden vlees gepaard met aardappels, groenten, yorkshire pudding en een goede jus. De jus (gravy) bij sunday roast is vaak rijk en dik door de toevoeging van bloem. Jouw sunday roast is eigenlijk niet compleet zonder, en dit is hoe je hem zelf maakt.

Timing

Sunday roast wordt traditioneel tijdens op zondag lunchtijd gegeten, maar in de loop der jaren is het tijdstip steeds een beetje opgeschoven en kan het ook gewoon als avondeten.

De meeste mensen beginnen dan wel vroeg, rond een uur of 4 of 5. Op die manier heb je nog genoeg tijd om uit te buiken en toch vroeg in je bed te liggen. Het blijft tenslotte zondag…

Yorkshire pudding

Vlees en jus is in Nederland altijd al vaste prik geweest, de yorkshire pudding daarentegen zullen je ouders je vast niet vaak hebben voorgeschoteld. Dat komt omdat het een klassiek Engels bijgerecht is.

Knapperig en luchtig gebakken, en perfect om je bord mee schoon te likken. Met dit recept maak jij de allerlekkerste. De sleutel tot luchtig gerezen yorkshire pudding is de ovendeur ten alle tijden dicht laten.

Het vlees

Het vlees is natuurlijk het middelpunt waarop het hele diner gebaseerd is. Klassiek wordt sunday roast geserveerd met varkens- of rundvlees maar tegen een mooie lamsbout of kalfssukade zeggen wij ook geen nee.

De garing van het vlees is het moeilijkst en het belangrijkst tegelijkertijd. Als je uren in de keuken hebt lopen zwoegen wil je daarna niet op droog vlees zitten te kauwen.

Mals en sappig vlees is dichterbij dan je denkt, het enige wat je hoeft te doen is even een vleesthermometer kopen.

Als het vlees de juiste kerntemperatuur heeft bereikt kan je het uit de oven halen om te laten rusten. De gewenste kerntemperatuur verschilt per soort vlees, zoek dat dus van tevoren even op.

De keuken in

Op een druilerige zondag vinden wij het heerlijk om lang in de keuken te staan en een perfecte sunday roast te maken.

Maar deze sunday roast van Jamie Oliver, compleet met rosbief, aardappels, gekarameliseerde wortels en yorkshire pudding staat binnen 30 minuten op tafel.

Heb je iets meer tijd dan 30 minuten? Met deze klassieke ham zit je altijd goed, of maak dit varkensgebraad met prosciutto en appels.

Als je meer zin hebt in rundvlees, maak dan deze rosbief met rozemarijn en knoflook. Wie een echt spektakel op tafel wil zetten maakt deze Marrokaans gekruide lamsschouder gevuld met spinazie en pijnboompitten.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.