Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 16 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Gepofte knolselderij: een misdadig lekkere groente

Knolselderij: we hadden het onlangs nog over de heropstanding van deze ‘vergeten’ groente. Ditmaal gaan we het hebben over gepofte knolselderij. Want deze techniek móét je thuis gewoon eventjes leren beheersen. Door de hele knol te poffen in de oven blijven de vitamines behouden en krijg je een heerlijke, zachtzoete groente.

Gepofte knolselderij: je moet er even opkomen. Wij koken ‘m algauw tot soep of grillen ‘m hooguit. Maar bij het onlangs geopende restaurant Entrepot in Amsterdam maken ze bijvoorbeeld een heerlijk gerecht met gepofte knolselderij. De gepofte groente wordt opgediend met beurre noisette van hazelnoot en crème van kastanje.

gepofte knolselderij
Bron: Entrepot

Captain’s dinner met gepofte knolselderij

Bij restaurant Bolenius* in Amsterdam maakt chef Luc Kusters Captains Dinner. Een ouderwets lekker gerecht met kapucijners in de hoofdrol, met uitgebakken spekjes, uitjes, piccalilly en meer lekkers. De basis van het gerecht is gepofte knolselderij. Die poft hij op 180 graden in de oven. Voor een kleine kun je volgende de chef 45 minuten aanhouden, een grotere knol heeft algauw een uur nodig om mooi zacht te worden.

Ook Samuel Levie (van Brandt & Levie) maakt een gemeen lekker gerecht met gepofte knolselderij. Hoe? “Verpakken in zilverfolie en dan op 160 graden ruim 3 uur in de oven”, zo vertelt hij. Hij doet er hangop en kervel óf bruine boter met lavas en kappertjes bij. “Knallen met die knollen”, aldus de chef.

Zelf knolselderij poffen

Maar zelf knolselderij poffen: hoe doe je dat? De chefs hierboven gaven al een tipje van de sluier. Je hebt een oven nodig. Liefst wat aluminiumfolie. En wat geduld: je kunt de knol drie kwartier tot een uurtje poffen op 180 graden of tot wel 3 uur op 160 graden.

De chef in onderstaande video doet het even fijn voor. De groente goed wassen en de onderkant en bovenkant eraf snijden, is het devies. Daarna kun je er een lekkere schep truffeltapenade bovenop leggen, wat zout, een laurierblaadje en een klont boter. Inpakken in een paar laagjes aluminiumfolie en de oven in met dat lekkere ding.

Nog een tip: je kunt ‘m ook eerst inwrijven met lekkere kruiden en boter, dan poffen en opdienen met een saus van citrus, zoals Yvette van Boven hier doet.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.