Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 30 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Racletteburger uit Winter BBQ van Smokey Goodness

Dat barbecuen ook in de winter een fantastisch idee is, bewijst Jord Althuizen van Smokey Goodness met zijn nieuwste boek. In Winter BBQ geeft de zelfbenoemde pyro-culinair avonturier je winterse tips, tricks en gerechten. Van een 5-gangen kerstmenu op de barbecue tot aan deze heerlijke racletteburger. 

Jord: “Geur is altijd een krachtige boost voor je geheugen. Het aroma van smeltende raclette is zo krachtig dat het de meest verstofte herinneringen aan de après-skirestaurants weer terughaalt. Met één flinke snuif ben je precies weer daar, tussen je vrienden met gloeiende wangen van de warmte en de talloze vliegende herten die na de laatste afdaling achterovergeslagen zijn.

Raclette is het summum van wintersport-eten en daarom mag een burgervariant in dit bbq-boek niet ontbreken. Ga voor de onvervalste raclette samenstelling en maak eerst de bacon potato bbq buns van blz. 44*, dan heb je een topper van een winterburger in je handen.”

Racletteburger van de barbecue

Bereidingswijze

Bereid een BBQ met gietijzeren grillrooster voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van 110 °C is bereikt.

Meng voor de mosterdmayonaise alle ingrediënten vlot door elkaar.

Snijd de burgerbuns doormidden en rooster ze kort op de hete grill. Bak het speck krokant op het rooster en zet opzij. Bestrooi de burgers met grof zeezout en versgemalen zwarte peper en gril ze aan beide zijden tot ze een kerntemperatuur hebben bereikt van 48 °C. Beleg ze met de plakken raclette en laat de kaas smelten terwijl je de burgers verder gaart tot maximaal 56 °C.

Verdeel over elke onderste helft van de burgerbun 1 eetlepel mosterdmayonaise, leg hierop het gegrilde speck en verdeel de augurkjes en zilveruitjes erover.

Leg de gegrilde burgers erop, geef de bovenste broodkapjes nog een goede lik mosterdmayonaise en dek de burgers ermee af. Vouw twee handen om de burger, sluit je ogen, neem een hap en neurie met volle mond je favoriete apres-skinummer.

Smokey Goodness Winter BBQ

Smokey Goodness Winter BBQ van Jord Althuizen ligt nú in de (digitale) boekhandel voor € 24,99 euro. 

*Of neem 4 gewone burgerbroodjes

Zin in een winter bbq? Meer lekkere recepten van Smokey Goodness:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.