Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 26 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Culinaire bestemmingen voor tijdens de meivakantie

Het zou de eerste keer niet zijn dat we na vakantie licht beschaamd bekennen dat we amper toeristische trekpleisters hebben bezichtigd, maar in feite gewoon van de ene horecazaak naar de andere zijn gehopt. Tja, zo gaat dat nu eenmaal als je culinaire honger zo groot is dat ‘t al de rest overschaduwt. Herkenbaar? Speciaal voor onze soortgenoten delen we onze favoriete culinaire bestemmingen voor tijdens de meivakantie.

Zo bouw je zelf je ideale culinaire reis.

Culinaire bestemmingen voor tijdens de meivakantie

Brussel

Wel even het land uit, maar niet te ver en niet wéér naar het voor de hand liggende Antwerpen? De culinaire scene in Brussel is net zo bruisend. Want ja: de Belgische hoofdstad heeft absoluut meer te bieden heeft dan bruine kroegen, wafelkramen en friettenten alleen. Van sterrenzaken tot de beste broodjes van de stad, Culy’s eerder verschenen lijstje is alvast een handig eerste oriëntatiepunt.

Culy loves Brussel: 8 restaurants die de moeite waard zijn

Baskenland

Als er één Europese regio is die ons fascineert, dan moet het wel het Baskenland zijn. Niet alleen omwille van de uitzonderlijk hoge hoeveelheid schitterende sterrenzaken, juist ook omwille van de laagdrempelige zaken waarbij niks hip is maar alles lekker. Pinxtos, cider, wijnen en formidabel gegrild vlees: die Basken weten wat goed eten is.

Culy kijkt mee in de keuken bij Baskisch restaurant Sagardi in Amsterdam

Vlees bij Sagardi
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Napels

Op z’n somberst uitgedrukt zou je kunnen stellen dat Napels een rauwe stad is met een vuil randje; als rasechte foodie zal dat het laatste van je zorgen zijn. Door al het lekkers ter plaatse zie je de stad immers automatisch door een roze bril. PIZZA, uiteraard (al dan niet ‘a portafoglio‘), maar ook ander lekkers als sfogiatelle, cuoppo di mare (puntzakken met gefrituurde visjes) en pasta met vongole. Gaan.

Sicilië

Sicilië laat ons niet meer los sinds het kijken van de Chef’s Table-aflevering over amandelgranita. Juist: alleen al voor dit ijskoude amandeldrankje (een typisch lokaal ontbijt) zouden we naar het eiland vliegen. Maar ook omwille van de stempel die de Arabische wereld er op de food scene drukt: iets wat leidt tot een interessante kruisbestuiving die je volop terugziet in hun streetfood. Ga hierheen als je verzot bent op arancini, pasta alla norma en caponata, en vooral ook als je de zoete Italiaanse lekkernijen niet schuwt.

Londen

Toegegeven: er zijn weinig hoofdsteden waar je culinair gezien op een enorme teleurstelling botst. Toch is de ene hoofdstad culinair gezien simpelweg nog net veel interessanter dan de andere. Wat dat betreft staat Londen al jaren erg hoog in onze persoonlijke Culy-hiërarchie. Hoewel we ook in Amsterdam niet mogen klagen, zijn veel horecazaken daar toch nog net wat vernieuwender, gekker en meer toonaangevend. Culy’s Nancy maakte eerder al een lijstje met haar favoriete hotspots in Londen, Culy’s Winnie voegt daar graag aan toe dat ook Kiln en Orasay niet te missen parels zijn.

Kopenhagen

Een snelle blik op de beste restaurants ter wereld geeft meteen prijs wat voor een culinair walhalla Kopenhagen wel niet is. Naast een indrukwekkende rits toprestaurants (Geranium! Alchemist! Jordnær!) herbergt de Deense hoofdstad gelukkig ook nog genoeg leuks waar je je spaarvarken niet per se voor kapot hoeft te slaan. Tip van Culy’s Winnie? Ga naar Atelier September voor lunch, naar Hija de Sanchez voor tacos en naar Bottega Barlie voor een goed uitgevoerd hipsterdiner met natuurwijnen.

Meer lijstjes?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.