Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Culinair nieuws 27 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Culy ontdekt: dit wil je zien en proeven in week 13

Wat wil je gezien en geproefd hebben? Op de Culy-redactie ontdekken we elke week zó veel nieuwe producten, dat we besloten om ze gewoon te bundelen. Iedere maandag, aan het begin van een verse week, delen we onze nieuwste lekkere ontdekkingen met je. Zo ben je altijd op de hoogte van de laatste food trends en innovaties. Wat trof de Culy-redactie aan in week 13? Find out!

Deze week: sambal met honing, kastanjechutney en alvast een zomerse gin.

5x nieuwe ontdekkingen uit week 13

1. Sweet heat hot honey sambal

Het Amsterdamse sweet heat hot honey heeft er nu ook een sambal bij en die move was al even logisch als dat ‘ie lekker is. De pepers die worden gebruikt voor het infuseren van de honing kunnen achteraf immers prima een tweede leven krijgen als hoofdbestanddeel voor peperpasta. Niet alleen een slimme vorm van circulair omspringen met eten, ook nog eens behoorlijk lekker spul dat je met een gerust hart op je kipsaté of op nasi goreng kunt lepelen. En dat doen we dan ook.

De sambal van sweet heat is te bestellen via de webshop of af te halen in Tuig van de Tichel.

Hot honey sambal
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

2. Kastanjechutney van Potjetoe

Kastanjes hebben een duidelijk afgebakend seizoen en het zou niet de eerste keer zijn dat we balen dat we dat seizoen (ja, weer maar eens) gemist hebben. Met de recent ontdekte kastanjechutneys van Potjetoe is dat gemis gelukkig snel verholpen: de tamme kastanjes uit het Amsterdamse bos worden geroosterd en samen met bessen verwerkt tot een houdbaar product. Wij willen het bij een kaasplank, wij willen het op broodjes en wij willen het zo (hop!) rechtstreeks uit de pot lepelen.

De kastanjechutney is te koop via de webshop van Potjetoe. Check ook de rest van hun assortiment trouwens. 

3. Saucy Dans hot sauce

Bestaan er mensen die hot sauces in smaken als Chai & Chili of Smokey Apple Miso links kunnen laten liggen? Wij rekenen onszelf in ieder geval niet bij die categorie. Bij het spotten van de in Amsterdam gefermenteerde sauzen belandde er dus al gauw een exemplaar in onze winkelmand – eentje waarvan we nu al weten dat ‘ie sterspeler bij onze volgende tacoparty wordt.

De sauzen van Saucy Dans zijn te koop via de webshop en o.m. in The Maker Store (Amsterdam). 

Hot sauce
Bron:

4. Flora Adora van Hendrick’s

Met de bloemige Flora Adora geeft Hendrick’s vast een flinke knipoog naar de zomer. Het feeërieke uiterlijk heeft de fles in ieder geval mee, maar hoe dat dan zit met die smaak? Die hebben we uiteraard voor jullie getest, beste vrienden. Het onderzoeksrapport laat zich bondig samenvatten: een hele. Lekkere. Gin.

De Flora Adora van Hendrick’s is een Limited Edition en is te koop bij de meeste slijterijen en online.  

Flora Adora gin
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

5. Salad Freak

Het is zonde dat salades weleens een tuttig imago hebben. Want zie je wat voor creaties Jess Damuck onder die noemer maakt, dan worden het de stoerste gerechten ter wereld. Salade met ‘Tea Smoked Chicken and Bitter Greens’ bijvoorbeeld, of eentje met geroosterde druiven, ricotta en croutons. Met originele twists weet ze kommen te vullen met smaak, textuur en kleur – iets waar we alleen maar bewondering voor kunnen opbrengen.

Salad Freak is online te koop – voorlopig alleen in het Engels. 

Salad Freak
bol.com

En tot slot…

Willen we tot slot ook nog meegeven: ‘All Things Butter’-held Thomas Straker kondigt op zijn Instagrampagina aan binnenkort een eigen boter op de markt te brengen. Of die dan ook in Nederland verkrijgbaar zal zijn en of het veel meer is dan roomboter in een hippe verpakking weten we ook niet, maar je kunt maar op de hoogte zijn…

Vorige lijstjes gemist?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.