Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Drinken 11 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

De makkelijkste cocktail voor de feestdagen: een grote schaal punch!

Cocktails zijn natuurlijk ultrafeestelijk, maar het laatste dat je wil is de hele avond staan shaken terwijl je gasten de ene na de andere cocktail bij je bestellen. De oplossing? Maak een grote schaal punch. Nét dat beetje extra en toch heel makkelijk: zo hebben we het graag.

Wat is punch eigenlijk?

In Cocktails met Victor – het gave cocktailboek van Victor Abeln (dé barman van First Dates) – lezen we dat punch zichzelf ‘t oudste mixdrankje mag noemen. De voorloper van alle andere cocktails zeg maar. De oorsprong situeert zich in Brits-Indië, en in het Hindi betekent punch ‘vijf’. Dat verwijst naar het aantal ingrediënten.

Meestal komt dat neer op: één deel zuur, twee delen zoet, drie delen drank, vier delen water en een toevoeging van specerijen zoals nootmuskaat en kaneel. Je leest tussen de regels door al: met deze leidraad kun je honderd-en-een combinaties bedenken. Wij denken graag met je mee.

De basis: oleo saccharum

Maar eerst even naar de basis. Dat blijkt oleo saccharum te zijn, althans als je het drankje écht geweldig wil maken, vertelt Victor in zijn boek. Oleo saccharum is een super geconcentreerde olie die gemaakt wordt van schil en sap van citroenen en suiker.

Dat is even wat werk (en vooral een kwestie van geduld: de olie moet minimaal vier uur trekken), maar je hebt er maar een kleine hoeveelheid van nodig en de citrussmaak die je er je punch mee geeft is onovertrefbaar. Ook handig: je kunt oleo saccharum perfect van tevoren bereiden en minstens een week in je koelkast bewaren. Een goed recept ervan vind je hier.

Pigs & Punch cocktail
Bron: Culy.nl

Variëren maar!

Heb je eenmaal zo’n potje oleo saccharum? Doe de inhoud ervan in een grote schaal en voeg de rest van je ingrediënten toe. Rum, zwarte thee en nootmuskaat is bijvoorbeeld een geweldige combinatie (vergeet de ijsblokjes niet!). Andere lekkere punchrecepten zijn deze kerstpunch met gin, prosecco, gember en rozemarijn, deze Earl Grey Bourbon punch of deze cranberry rum punch,

Ook Jeroen Meus heeft een lekker punchrecept met mandarijnen, Grand Marnier en cava. Eigenlijk kun je gewoon een ingrediënt kiezen dat je lekker vindt en er een punchrecept mee zoeken: grote kans dat iemand er ooit een recept mee heeft bedacht. Ja: ook die fles sterke drank die al jaren achterin je kast staat, krijgt zo mogelijk nog een toffe bestemming.

Tips voor je volgende punchparty

  • Scoor een mooie punch-schaal en schik er verschillende kleurrijke glaasjes naast. Online vind je de leukste punch-schalen (zoals deze met flamingo’s!) en ook aan kleurrijk glaswerk geen gebrek.
  • Zet eventueel nog wat Angostura bitters bij de schaal: laat de keuze aan je gasten of ze dit willen toevoegen aan hun punch of niet.
  • Ook stukjes fruit kun je erbij op tafel zetten, voor wie ‘t lekker vindt.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.