Dé culinaire tip voor de zomer: carpaccio maken van fruit

Carpaccio staat in het culinaire woordenboek synoniem aan dungesneden. De nummer 1 in de carpaccio top 10 is natuurlijk (duh) degene met rauw, rood vlees. Vervolgens zijn vis- en groentecarpaccio onze harten binnengeslopen. Maar er is een nieuwkomer die wij een warm welkom geven: carpaccio gemaakt van fruit. Oe-la-la, <insert smile>.

Carpaccio van fruit

Aan je culinaire water voel je direct dat fruitcarpaccio perfect past bij de zomer. Sappig, mooie kleuren en zoet van de zon is veel fruit in de zomer op zijn best. En denk niet alleen aan toetjes, maar juist ook aan de combi zoet en hartig die steeds vaker terugkomt op menukaarten en in kookboeken. Denk maar aan een perzik- tomatensalade met chorizo en feta uit Home made basics van Yvette van Boven of deze salade met verse pruimen, venkel, wilde kruiden en mozza waarvan ze het recept al met Culy deelde.

Pret met je galette: 8 x inspiratie voor lekkere vullingen (zoet én hartig!)

Hartige fruitcarpaccio (als voorgerecht of salade)

Benader een hartige fruitcarpaccio op dezelfde manier als een ‘gewone’ carpaccio en je bent al halverwege. Leg de dungesneden plakken fruit naar keuze op het bord en voeg hieraan toe: een nootje, een zuurtje, een sausje en een frisje en je hebt eigenlijk de basis van haute cuisine te pakken.

Noten, pitten en zaden en fruit passen goed bij elkaar, dat weten we van onze ontbijtbowls. Neem bij voorkeur de ongezouten variant. Rooster deze kort in een droge koekenpan, zodat de smaak van olie loskomt, en je hebt een krokantje in je gerecht.

Fruit heeft vaak een subtiele, zoetige smaak, kies daarom als sausje of dressing niet te heftige smaken om hiermee te combineren. Simpele dressings met verse kruiden zijn briljant hierbij. Heb je nog een flesje verloren avocado-olie of frambozenazijn in de kast staan? Probeer deze eens uit bij jouw hartige fruitcarpaccio.

Wil je kaas toevoegen? Dat kan ook. In combinatie met fruit kun je het beste kiezen voor hele jonge romige kazen zoals een mozzarella, ricotta of burrata. Een oude brokkelkaas kan ook heel goed werken met fruit dat een meer uitgesproken smaak heeft.

Een kleine gemengde salade bovenop jouw carpaccio kan het gerecht helemaal maken. Je kunt dan bij iedere hap carpaccio ook een hapje sla nemen, wat een heel fijn mondgevoel geeft. Denk aan mooie gemengde (jonge) salades met veldsla, rucola of bietenblaadjes.

Tip: combineer niet te veel zuur op het bord. Heb je zurig fruit, combineer dat met een licht zoetige dressing of groente met een zoetige smaak zoals wortel, pompoen, zoete aardappel of cherrytomaatjes.

Carpaccio van peer met frisee en walnootvinaigrette

Carpaccio van fruit als toetje

Snijd dunne plakken van ananas, kiwi, aardbeien, perzik, mango, citrusfruit (zonder schil), appel, peer, bananen, druiven, tomaten (ja, dat is fruit), avocado (dat is ook fruit), papaja, meloen of vijgen. Eigenlijk kan ieder stukje fruit dat dungesneden kan worden dienst doen als carpaccio. Combineer dat met een mooi bolletje (zelfgemaakt!) roomijs en slagroom naar smaak en het is al feest.

Maar er zit meer potentie in dit toetje: marineer hard fruit met specerijen zoals kaneel, kardemon, gember, venkelzaad, steranijs, anijszaad of lavendel. Gebruik sap van het fruit aangevuld met een beetje zuur (witte wijnazijn, mirin of citroen) en laat het een nachtje staan. Zacht fruit combineert weer beter met verse kruiden zoals basilicum, een druppeltje citrussap en zelfs een klein scheutje hele goede extra vierge olijfolie.

Tip: dunne plakken snijden kun je heel goed dun met een dunschiller of kaasschaaf.  Maar wil je de perfecte dunne plakken snijden? Schaf dan een mandoline aan, je zult er veel plezier aan beleven!

 

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Dé culinaire tip voor de zomer: carpaccio maken van fruit
Sluiten