Pret met je galette: 8 x inspiratie voor lekkere vullingen (zoet én hartig!)

Als we spreken over een galette, dan hebben we het over dat open Franse taartje van kruimeldeeg met een zoete of hartige vulling. De bekendste vulling is wellicht die met (rood) fruit, maar je kunt ze ook vullen met groenten, kaas en andere hartige ingrediënten.

Kortom: als je de basis eenmaal onder de knie hebt, kun je experimenteren met verschillende vullingen. Wij geven de nodige inspiratie.

Het basisrecept

Het taartdeeg van dit stoere, rustieke taartje zou je eventueel kant- en klaar kunnen kopen, maar als je even de tijd hebt dan raden we het iedereen aan om met homemade deeg te werken.

Dat vergt wel even een handen-uit-de-mouwen-mentaliteit, maar het is heel leuk om te doen. Check hier ons recept voor galette met rabarber en aardbeien voor de instructies om zelf deeg te maken.

View this post on Instagram

I urgently need to bake something for the mood, let it be a galette ❤️

A post shared by Alena Haurylik/Photographer (@alenafoodphoto) on

Lekkere vullingen voor een galette

En dan nu: vullen maar!

1. Galette met zoete aardappel, geitenkaas en pompoenpitten

Zoete aardappel en geitenkaas is sowieso een dreamcombo, en zeker met wat knapperige pompoenpitjes op een galette. Dit idee komt van Ottolenghi, waardoor je automatisch weet: dit komt goed.

> Naar recept: Zoete-aardappelgalette

2. Perzik en tijm

Kies je voor zoet, maar wil je toch een kleine twist geven aan het recept? Maak dan deze versie met perzik en tijm, een combinatie die bijzonder goed werkt.

> Naar recept: Perzikgalette met tijm

3. Galette met peer, appel en blauwe kaas

Hou je van goeie zoet-zout combinaties? Beleg je galette volgende keer dan eens met peer en blauwe kaas: een combinatie die ál-tijd werkt.

View this post on Instagram

Pear and Apple Savoury Galette, with Rye Crust and ‘Blue Cheese’⁣ ⁣ There’s something special in the notion that baking is a slightly superfluous activity; it engages us in making things that are not just for ourselves, but to be shared with others as a celebration or an indulgent treat. One might argue that nobody needs a slice of cake — at least not in the same way that we need to eat several, balanced meals a day —, and that’s something to appreciate in itself.⁣ ⁣ But I also love the recipes that bring the processes of cooking and baking together. The idea that you can bake your dinner probably doesn’t come naturally to a lot of people, but I think there’s immense value in knowing that baked goods are more versatile, quick, creative and sustaining than you might think. ⁣ ⁣ A Galette de Rois is a freeform tart that can be savoury or sweet, made from flaky shortcrust pastry similar to what you would find atop a good pie. It’s a dish that looks really impressive, but is as forgiving as it is beautiful thanks to its rustic quality. I’ve included the recipe to make your own pastry — and you’ll be surprised at how easy it is — but if you don’t feel confident to have a go yourself just yet, or are in need of an extra-speedy dinner solution, readymade shortcrust or even puff pastry would work well, too.⁣ ⁣ This recipe balances gently sweet pears, tart green apples, and a sharp, salty vegan cheese — I used @honestly.tasty’s incredible ‘Veganzola’ — to amazing effect, and makes a great lunch or light dinner when served with a salad.⁣ ⁣ ⁣ ⁣ #vegan #veganfood #baking #baker #bake #cooking #cooks #cooked #chef #galette #gallettederois #pastry #pastrychef #tart #pie #veggie #vegetarian #plantbased #recipe #veganrecipes #savourytart #pear #bluecheese #savourygalette #recipes #veganlondon #london #cafe

A post shared by Tarryn // The Starving Artist (@__starvingartist) on

4. Hartige galette met tomaat, rode ui en geitenkaas

Deze galette met tomaat, rode ui en geitenkaas haalt de zomer naar je bord. Zoek hiervoor een paar mooie, maar vooral smaakvolle tomaatjes uit. Honingtomaatjes of kleine snoeptomaten zijn ideaal. Geen fan van geitenkaas? Ook ricotta doet het heerlijk in deze combinatie.

> Naar recept: Hartige galette met tomaat, rode ui en geitenkaas

5. Prei, aardappel en pistache

Dunne, crispy aardappelschijfjes, gekarameliseerde stukjes prei en de smaak van pistache in het deeg (!). Is er iets dat we niet lekker vinden aan dit recept dat we op Bon Appétit vonden? Nope.

> Naar recept: Hartige galette met aardappel, prei en pistache

6. Zoete galette met rabarber en aardbei

De zomer pleit voor recepten met rabarber. Hou je van zoet, dan is dit recept voor galette met rabarber en aardbei exact wat je nodig hebt.

> Naar recept: Culy Homemade: galette met rabarber en aardbeien

Galette met rabarber en aardbeien zomertoetjes
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

7. Ui, artisjok, ansjovis en witschimmelkaas

Het was de Vlaamse Jeroen Meus die ons op het idee bracht om een galette te vullen met artisjok, ansjovis en kaas. Dat kan toch niet anders dan geweldig lekker zijn?

> Naar recept: Galette met ui, artisjok, ansjovis en witschimmelkaas

8. Galette met nectarine

Deze galette met nectarine van The Feed Feed met nectarine is pure food porn. Heerlijk met een scheutje honing of ahornsiroop, en zelfs met een bol vanille-ijs on the side.

View this post on Instagram

Holding onto every last day of summer with @siribarje's Nectarine Galette! What's your favorite stone fruit to bake with?⁠ 👉Get the #recipe & 100+ more Galette recipes from thefeedfeed.com/galettes (Feed edited by @lilydiamond) or if you ever want the recipe of a pic we've posted on this account go to thefeedfeed.com/instagram (Link in Profile)⁣⁠ 🌟Keep tagging "#feedfeed @thefeedfeed" for a chance to be featured here and on our site!⁣⁠ 🍑Want more baking recipes? Follow @thefeedfeed.baking⁠ .⁣⁠ .⁣⁠ .⁣⁠ #nectarine #galettes #sweetgalette #dessert #baking #stonefruit #pie #fruitpie #flakypastry #pastry #dessert #easyrecipes⁠

A post shared by feedfeed, by Julie Resnick (@thefeedfeed) on

Meer inspiratie?

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Pret met je galette: 8 x inspiratie voor lekkere vullingen (zoet én hartig!)
Sluiten