Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 9 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Pret met je galette: 8 x inspiratie voor lekkere vullingen (zoet én hartig!)

Als we spreken over een galette, dan hebben we het over dat open Franse taartje van kruimeldeeg met een zoete of hartige vulling. De bekendste vulling is wellicht die met (rood) fruit, maar je kunt ze ook vullen met groenten, kaas en andere hartige ingrediënten.

Kortom: als je de basis eenmaal onder de knie hebt, kun je experimenteren met verschillende vullingen. Wij geven de nodige inspiratie.

Het basisrecept

Het taartdeeg van dit stoere, rustieke taartje zou je eventueel kant- en klaar kunnen kopen, maar als je even de tijd hebt dan raden we het iedereen aan om met homemade deeg te werken.

Dat vergt wel even een handen-uit-de-mouwen-mentaliteit, maar het is heel leuk om te doen. Check hier ons recept voor galette met rabarber en aardbeien voor de instructies om zelf deeg te maken.

Lekkere vullingen voor een galette

En dan nu: vullen maar!

1. Galette met zoete aardappel, geitenkaas en pompoenpitten

Zoete aardappel en geitenkaas is sowieso een dreamcombo, en zeker met wat knapperige pompoenpitjes op een galette. Dit idee komt van Ottolenghi, waardoor je automatisch weet: dit komt goed.

> Naar recept: Zoete-aardappelgalette

2. Perzik en tijm

Kies je voor zoet, maar wil je toch een kleine twist geven aan het recept? Maak dan deze versie met perzik en tijm, een combinatie die bijzonder goed werkt.

> Naar recept: Perzikgalette met tijm

3. Galette met peer, appel en blauwe kaas

Hou je van goeie zoet-zout combinaties? Beleg je galette volgende keer dan eens met peer en blauwe kaas: een combinatie die ál-tijd werkt.

4. Hartige galette met tomaat, rode ui en geitenkaas

Deze galette met tomaat, rode ui en geitenkaas haalt de zomer naar je bord. Zoek hiervoor een paar mooie, maar vooral smaakvolle tomaatjes uit. Honingtomaatjes of kleine snoeptomaten zijn ideaal. Geen fan van geitenkaas? Ook ricotta doet het heerlijk in deze combinatie.

> Naar recept: Hartige galette met tomaat, rode ui en geitenkaas

5. Prei, aardappel en pistache

Dunne, crispy aardappelschijfjes, gekarameliseerde stukjes prei en de smaak van pistache in het deeg (!). Is er iets dat we niet lekker vinden aan dit recept dat we op Bon Appétit vonden? Nope.

> Naar recept: Hartige galette met aardappel, prei en pistache

6. Zoete galette met rabarber en aardbei

De zomer pleit voor recepten met rabarber. Hou je van zoet, dan is dit recept voor galette met rabarber en aardbei exact wat je nodig hebt.

> Naar recept: Culy Homemade: galette met rabarber en aardbeien

Galette met rabarber en aardbeien zomertoetjes
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

7. Ui, artisjok, ansjovis en witschimmelkaas

Het was de Vlaamse Jeroen Meus die ons op het idee bracht om een galette te vullen met artisjok, ansjovis en kaas. Dat kan toch niet anders dan geweldig lekker zijn?

> Naar recept: Galette met ui, artisjok, ansjovis en witschimmelkaas

8. Galette met nectarine

Deze galette met nectarine van The Feed Feed met nectarine is pure food porn. Heerlijk met een scheutje honing of ahornsiroop, en zelfs met een bol vanille-ijs on the side.

Meer inspiratie?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.