Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Culinair nieuws 23 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Er is nu olie gemaakt van lelijke avocado’s

Meer dan 20 procent van de avocado’s die worden geteeld, worden weer weggegooid. Niet omdat ze niet lekker zijn, maar omdat ze niet knap genoeg zijn voor de verkoop. Dat is in Europa alleen al zo’n 2 miljoen kilo per week. Dat kan anders, vonden de oprichters van Soilmates. Waarom zou je een product dat zo voedzaam is, weggooien? Zonde. Daarom richten ze een bedrijf op dat voedzame olie maakt van die grote hoeveelheid lelijke avo’s.

En daar kun je héérlijk mee koken.

Olie van avocado

Avocado’s zijn rijk aan onverzadigde vetten, omega’s, anti-oxidanten en vitamine E. Een gezond bommetje dus, zo’n groene rakker. Maar het mooie aan de avocado-olie is dat deze voedingsstoffen ook op hoog vuur allemaal intact blijven.

Gebruik eens (olijf)olie in je cake: dit is waarom

De olie komt rechtstreeks uit de natuur en er worden geen andere middelen aan toegevoegd. En hij is van alle markten thuis, want je kunt alles in de olie bakken. Je kunt ‘m ook gebruiken in de frituurpan of voor op de bbq.

Fun fact: de avocado-olie wordt geperst in machines die normaal gesproken worden gebruikt voor het persen van olijfolie. Omdat deze machines een groot deel van het jaar niks staan te doen (omdat er dan geen olie van olijven wordt geperst), worden ze gebruikt – na een paar kleine aanpassingen – om de avocado-olie te maken.

Hoe smaakt dat?

Mild. Gezond. En goed, want je weet dat de impact op de wereld minimaal is. Benieuwd naar de olie van Soilmates? Je koopt de flesjes o.a. via Picnic, de website van Soilmates en de Winkel op Wielen. Een flesje avocado-olie van 500 ml kost € 7,49.

Lekker met avo en olie:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.