Carpaccio van peer met frisee en walnootvinaigrette

We vonden het wel weer eens tijd voor een lekkere frisse salade. En laat die zich nou nét aandienen in de vorm van deze carpaccio van peer. Het recept komt uit het nieuwe kookboek Boordevol Groenten van de Familie Pollan.

Pollan: waar ken je die naam ook alweer van? Misschien van de Amerikaanse journalist en wetenschapper Michael Pollan. Hij werd beroemd om zijn nuchtere kijk op voeding, koken en gezondheid. Nu is het de beurt aan zijn moeder en zussen. Hun boek Boordevol Groenten is een New York Times-bestseller en staat boordevol kooktips en recepten. Zoals deze lekkere carpaccio van peer.

De Familie Pollan: “Er gaat bijna niets boven de harmonieuze combinatie van verse sla, pittige kaas en fruit, en dit is een van onze favorieten. De dunne plakjes peer vormen een elegante basis en passen perfect bij de iets bittere smaak van de frisee. De walnoten zorgen voor een perfecte krokante textuur en een licht aardse smaak.”

Tip! Wil je dit gerecht veganistisch of zuivelvrij maken, laat dan de kaas weg.

Carpaccio van peer
Bron: Boordevol groenten

Carpaccio van peer

Verwarm de oven voor tot 175 °C.

Verdeel de walnoten over een bakplaat. Spray er wat olijfolie over (of hussel met ½ theelepel extra vergine olijfolie) en bestrooi met een snuf zout. Rooster 8 tot 10 minuten in de oven, totdat ze bruin worden en hun aroma vrijkomt. Roer halverwege een keer door. Haal uit de oven en laat afkoelen. Hak grof.

Meng in een kleine kom de wittewijnazijn met de mosterd en een snuf zout. Voeg de sjalot toe. Klop langzaam de walnootolie en de olijfolie erdoor. Zet apart.

Snijd de peren met een scherp mes of op een mandoline in de lengte in plakjes van 3 mm dik. Begin daarbij aan één kant van de peer, snijd tot aan het klokhuis en snijd dan vanaf de andere kant. Leg de plakjes waaiervormig op vier tot zes bordjes. Besprenkel elk bordje met 1 theelepel dressing.

Voeg de rucola toe aan een middelgrote kom. Besprenkel met 3 eetlepels dressing en hussel door elkaar. Leg in het midden van elk bordje wat rucola. Voeg de frisee toe aan dezelfde kom en hussel de resterende dressing erdoor. Verdeel de frisee over de rucola. Bestrooi met de kaas en de noten. Breng op smaak met zout en peper en serveer.

Boordevol groenten

Boordevol groenten van de familie Pollan (Kosmos Uitgevers) is nú te koop voor € 29,99.  

Meer carpaccio recepten:

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Carpaccio van peer met frisee en walnootvinaigrette
Sluiten