Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Drinken 27 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Welke wijn drink je bij coquilles?

Eén van de meest subtiele, sublieme en lekkerste parels die de gigantische zeeën ons bieden zijn wel coquilles of ook wel Sint- Jakobsschelpen (Saint-Jacques) genoemd. Deze subtiele smaak vraagt om een goede wijnspijscombinatie, want ze moeten elkaar niet verdringen of overtroeven qua smaak. Welke wijn kun je het beste drinken bij coquilles?

Wat zijn coquilles?

Coquilles groeien in het wild in de Middellandse zee, al worden ze ook gekweekt in Azië. Ze groeien op de zeebodem in prachtige, grote witte/bruine schelpen, waarbij ze zich voeden met plankton en algen. Een coquille heeft wittig, vettig en stevig spiervlees met een verfijnde, nootachtige smaak. Die is zó lekker, dat coquilles niet heel veel nodig hebben om goed te smaken.

Hoe maak je coquilles klaar?

Coquilles kun je rauw eten en dat moet je ook zeker 1 keer in je leven hebben gedaan (in een carpaccio of een ceviche bijvoorbeeld!). De superverse coquille wordt flinterdun of klein gesneden en gecombineerd met kruidenolie of citrusvruchten. Je ziet ook coquilles rauw terugkomen bij de sushi of sashimi, ook echt het proberen waard.

Ga je een coquille serveren die je wilt bereiden, let dan goed op: doe dit zo kort mogelijk. Een coquille die te lang doorgaart of te lang klaargemaakt wordt, wordt snel taai. Korte bereidingswijzen zoals grillen of kort aanschroeien (in de boter!) zijn hier aangewezen.

Salade met coquilles
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Welke wijn drink je bij coquilles?

Er zijn twee belangrijke vuistregels om wijn uit te zoeken bij coquilles. Punt 1: de wijn moet niet de subtiele smaak van de coquilles overheersen. Punt 2: de wijn moet passen bij de bereidingswijze van de coquille en het gerecht waar de coquille onderdeel van is. Coquilles met wakamesalade en wasabi-mayonaise geven een ander smaakpalet als coquilles in ham met doperwtenpuree. Houd daar rekening mee met de wijnkeuze.

Met de juiste wijn kun je de prachtige smaak van een gerecht nog beter benadrukken, dus als je nog twijfelt vraag het aan de slijter. Maar de basisregel is de volgende: een lichte, houtgerijpte, witte wijn zoals een Chardonnay, Chablis of een Sauvignon Blanc past over het algemeen goed bij coquilles.

Kijk naar de overige ingrediënten van het gerecht en pas daar de keuze verder op aan. Bij een ceviche mag bijvoorbeeld best een lichte citrus in de wijn voorkomen. Heb je een roomsaus, dan mag de wijn ook meer die richting op. Een pittige noot in een gerecht mag je weer denken aan een wijn met een lichtzoete toon om die pittigheid te compenseren.

Wil je je helemaal uitleven? Bij een coquillegerecht met spek of ham kun je zelfs aan een jonge, frisse rode wijn denken, die daarbij perfect past.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.