Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Inspiratie 28 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Kokkels bereiden: zo kook en bereid je de beste kokkels

Kokkels zijn eigenlijk de onbeminde broertjes van de mosselen en de oesters. Kokkels komen volop uit onze eigen Waddenzee, vooral in de zomermaanden. Ze zijn echt een gigantische delicatesse in een klein schelpje. Maar misschien weet je niet zeker hoe je kokkels moet bereiden. We helpen je over de drempel heen. Het is namelijk heel makkelijk.

Kokkels schoonmaken

Belangrijk bij schaal- en schelpdieren is dat je ze goed schoonmaakt. Gelukkig hoef je dat niet te doen per schelp, daar hebben de kokkels zelf een goed systeem voor. Ze gebruiken het water in hun omgeving om zichzelf te spoelen.

Was de kokkels een paar keer in koud water en check of er open schelpjes tussen zitten. Tik er even op: gaan ze dicht, dan kunnen ze mee. Blijven ze open of zijn ze kapot, gooi ze dan weg.

Culy Homemade: spaghetti vongole met bruine boter en broodkruim

Fregola met kokkels van Sergio Herman
Bron: Sobremesa

Kokkels bereiden

Als je mosselen kunt klaarmaken, dan kun je ook kokkels klaarmaken. Het werkt op dezelfde manier. Vul de pan met een klein laagje water, boter of olijfolie en witte wijn of citroensap, voeg fijngesneden smaakmakers toe, zoals prei, wortel, knoflook, uien, maar ook tijm of dille zijn erg lekker erbij. Voeg de kokkels toe. Dek de pan af en laat de kokkels stomen en voilà binnen een paar minuten heb je heerlijke kokkels op tafel staan.

Kokkels kun je ook heel goed roerbakken, met Oosterse smaakmakers zijn ze een echte binnenkomer. Belangrijkste is dat je ze kort op hoog vuur verhit. Door de warmte gaan de schelpen openstaan en de smaken zich over het vlees verdelen. Helemaal klaar voor jou om uit de schelpen te peuzelen!

Tip: ga je kokkels roerbakken, droog dan de schelpen goed af, dan komt er niet te veel vocht in je pan.

Kokkels met zwarte bonensaus
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Recepten met kokkels?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.