Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Inspiratie 2 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Er is meer dan pizza Hawaï: 5 x inspiratie om te koken met fruit

Er zijn mensen die een mening hebben over warme ananas op een pizza. Je bent voor of tegen. Er is geen gulden middenweg. Maar eigenlijk is dat zo jaren 80. Inmiddels heeft fruit haar plek (warm) veroverd in de avondmaaltijd. Geroosterd, in een salade, gepoft, gegrild of gestoomd. Let maar eens goed op, je vindt de zoete vruchten in alle hoeken en gaten van dinerkaarten. Geniaal bereid, geniaal lekker.

Dus laten we het juk van de warme ananas voor eens en altijd van het fruit afgooien en omarmen als onderdeel van de avondmaaltijd. Fruit is dé nieuwe groente en, mits goed bereid, een uitmuntende manier om een gerecht extra smaak te geven. We gaan je inspireren.

Marineren of als dressing

Zacht fruit zoals bramen, rode bessen, frambozen en aardbeien zijn perfecte smaakmakers voor in een lente of zomerse salade. Je kunt ze ook kort marineren met kruiden zoals munt, tijm of dragon, samen met een beetje limoen of balsamicoazijn.

Bijzonder lekker bij witte kaas of roodvlees als avondmaaltijd. Daarnaast kun je ze grof gehakt of als sap in een dressing gebruiken. Maar een warme bereiding is niet fijn voor deze delicate vruchtjes, behalve als je er een jam of chutney van maakt voor bij een kaasplank of vleesgerecht.

Culy Homemade: Salade met hartige stoofpeer, halloumi en parmaham

Culy Homemade: ambasaus (pittige mangosaus)

roedjak
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Roosteren van fruit

Roosteren van groente voor een avondmaaltijd zit nu wel in iedereen zijn systeem, maar roosteren van fruit nog niet, terwijl het net zo makkelijk is. Neem wel als stelregel dat de verhouding fruit/groente in een avondmaaltijd juist is. Je wilt niet het gevoel hebben dat je een toetje aan het eten bent tijdens het hoofdgerecht.

Kies voor iets hardere vruchten zoals steenvruchten of appels, snijd die in parten en besprenkel met zout, olijfolie en doe eens gek: chilivlokken en/of basilicum. Deze vruchten passen heel goed bij aardse smaken zoals zoete aardappel, pastinaak, meiknol, pompoen of koolrabi. Je breng het gerecht echt op een hoger niveau en dat allemaal op 1 plateau in de oven.

Culy Homemade: kip en bloemkool met mangochutney van de bakplaat

Schroeien of grillen

Schroeien betekent heel snel op hoge temperatuur  in de oven blakeren. Grillen is praktisch hetzelfde, maar je gebruikt er een barbecue of grillpan voor en zorgt dat een product op hoge temperatuur die speciale grillsmaak krijgt.

Citrusvruchten  en steenvruchten lenen zie hier heel goed voor. Snijd een plakje citroen en bak deze in een grillpan, als je daar je tijd voor neemt, dan krijgt de citroen een soort gekarameliseerde friszure slash zoete smaak. Zoooooo lekker, hetzelfde geldt voor limoen, grapefruit, sinaasappel en bloedsinaasappel.

Gegrilde abrikozensalade met prosciutto van Jamie Oliver

Al vast onderdeel van de avondmaaltijd in het Midden Oosten

In gerechten uit het Midden Oosten wordt al veel fruit gebruikt, denk maar aan dadels, gedroogde abrikozen, granaatappelpitjes, ingelegde citroen of watermeloen. Stuk voor stuk inmiddels onmisbare onderdelen van maaltijden die we zo graag eten. De stevigere en gedroogde vruchten worden gebruikt als onderdeel van een stoofpot (tajine), de verse, frisse als onderdeel van een couscoussalade of bij de hummus.

Supersnelle couscoussalade met rucola, feta en perzik

Fruit als frisse tegenhanger van pittig

In Azië en India hebben ze fruit al veel langer omarmd als onderdeel van de avondmaaltijd. Denk maar aan een noodlesalade met mango of gegrilde ananas met rijst. Fruit wordt vaak gebruikt als zoete tegenhanger van de pittige component. Je krijgt daarmee een heel leuk ‘spel’ in je mond waarbij pittig en zoet elkaar afwisselen. Dat is ook vaak het geval bij curry’s, laat één van je groente fruit zijn en stoof die de laatste minuten mee. Je krijgt gegarandeerd een spectaculair eindresultaat!

Culy Homemade: Thaise gebakken rijst met ananas, garnalen en cashewnoten

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.