Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 30 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

6x manieren om bloemkool op de barbecue te bereiden

Bloemkool is misschien wel de allerlekkerste groente om op de barbecue te bereiden. Zóveel lekkerder dan bloemkool (haast stuk) te koken is het namelijk om ‘m te roosteren, liefst in een smaakvolle marinade. Inspiratie nodig? Deze 6 manieren om bloemkool op de barbecue te bereiden helpen je op weg.

6x bloemkool op de barbecue

1. Maak er bloemkoolsteaks van

Steaks van bloemkool maken, wij vinden het een geweldig idee. Je snijdt de bloemkool dan gewoon in 4 dikke plakken (van 5 cm dik), wrijft ze in met wat olijfolie en zout & peper. Vervolgens gaar je ze zachtjes voor ongeveer een kwartiertje op de barbecue. Serveer bijvoorbeeld met romescosaus en hazelnoten, zoals wij laatst deden. Of besprenkel ze met simpelweg met wat srirachamayo.

Culy - Bloemkoolsteak
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

2. Bloemkoolnuggets

Bloemkool heeft een heerlijke bite, maar ook fijngemalen om vega nuggets van te maken is het een geschikt ingrediënt. Gebruik bijvoorbeeld dit recept voor bloemkoolnuggets, waarbij je eerst bloemkool fijnmaalt in de keukenmachine en mengt met ei, Parmezaan, peterselie en ui.

Dat mengsel wordt vervolgens in panko gewenteld en besprenkeld met een beetje olie. Gaar je de bloemkoolnuggets vervolgens op de barbecue tot ze mooi goud kleuren, dan heb je een heerlijke borrelhap. Heerlijk met een kruidige yoghurtdip of met een goede hot sauce.

3. Indian style: Tandoori bloemkool

Smeer je bloemkool in met een mengsel van tandoorikruiden! Blancheer een halve bloemkool kort en smeer ‘m dan in met een mengsel van tandoorikruiden. Vervolgens gaar je de bloemkool in ongeveer 15 à 20 minuten op de barbecue. Tadaaaa.

4. Smeer de bloemkool in met harissa

Harissa – jeweetwel, die pittige Noord-Afrikaanse kruidenpasta – is ontzettend rijk aan smaak en leent zich geweldig om een (hele) bloemkool mee in te smeren. Dat is in de basis al heel lekker, maar als je nog een stapje verder wil gaan kun je de harissa op voorhand nog even mengen met wat maple syrup, zeezout en shoarmakruiden, zoals The Minimalist Baker doet.

5. Spicy bloemkool à la Julius Jaspers

Benieuwd hoe barbecuekoning Julius Jaspers zijn bloemkool van de BBQ maakt? Met veel spicy smaakmakers en een krokant jasje van panko. Julius over dit recept: “Bloemkool, maar dan zonder papje of kaassaus. Lekker voorgegaard in de rook van de barbecue. Daarna afgemaakt met mijn guilty pleasure No. 1: srirachasaus!”

> Naar recept: Spicy bloemkool van de bbq à la Julius Jaspers

Spicy bloemkool bbq
Bron: Dennis Brandsma / Het complete bbq boek

6. Bloemkool hot wings met rode curry

Door bloemkoolroosjes door een deegje (van bv. kikkererwtenmeel) te halen en krokant te bakken, komen ze qua structuur verdacht dicht in de buurt van hot wings. Om ze dan ook daadwerkelijk hot te maken, is het heerlijk om de hot wings te marineren in een dressing van rode currypasta (zelfgemaakt bijvoorbeeld!).

Hier vind je ons favoriete recept voor bloemkool hot wings, wat je makkelijk kan vertalen naar de barbecue.  Ook hier geldt: superlekker met een dip van groene kruiden, of met wat homemade avocadomayonaise.

Meer BBQ-inspiratie?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.