Harissa: de pittige smaakmaker uit Noord-Afrika

Culy 1 mrt 2015 Inspiratie

Harissa is hot, en hoe! Niet alleen is het pittig van smaak, dit Noord-Afrikaanse condiment – oorspronkelijk afkomstig uit Tunesië – is razend populair. Maar, wat is het eigenlijk? En waar gebruik je het voor?

Zoals we hierboven al schreven ligt de oorsprong in Tunesië, maar het wordt ook veel in andere Noord-Afrikaanse keukens gebruikt zoals die van Marokko en Algerije. Harissa bevat altijd (gedroogde) rode pepers, knoflook en komijn, met daarbij vaak nog specerijen als karwij, koriander en geroosterde paprika. Maar, zoals bij menig geliefd gerecht bestaan ook hier tal van variaties van, bijvoorbeeld met groene pepers en spinazie.

Waar het voorheen nog vrij moeilijk verkrijgbaar was in Nederland, is het tegenwoordig in veel speciaalzaakjes en soms zelfs de supermarkt verkrijgbaar. Meestal krijg je het dan in een tube, waarbij de smaak minder sterk is dan de verse variant.

6952818507_1ce2a47ddf_z

Bron: Flickr

Waar kun je het voor gebruiken?

Net als sambal en Sriracha, kun je harissa gebruiken in tal van gerechten. Traditioneel wordt het gebruikt om meer pit te geven aan soepen, sauzen, stoofgerechten, vlees en met name vis. Maar, wat ons betreft kun je het eigenlijk (bijna) overal voor gebruiken.

Wat dacht je bijvoorbeeld van harissa als basis voor (pasta)saus? Of over je pizza, hummus, falafel, op brood, door gehaktballetjes, als dip of op je hamburger? Je merkt het misschien al: eigenlijk kun je het bijna overal voor gebruiken. Let wel op de specifieke ingrediënten, want de smaken kunnen – ook al heeft het allemaal dezelfde naam – sterk verschillen.

Harissa stock

Hoe maak je het zelf?

De verse variant is dus (over het algemeen) vele malen sterker en smaakvoller dan die uit een tube of potje. Wij raden je dan ook aan om het zelf te maken en te bewaren in een (gesteriliseerd) glazen potje. Zo kun je een aantal weken tot maanden vooruit.

Om je alvast op weg te helpen selecteerden we een aantal smakelijke recepten. Zo zagen we bij Saveur een variant met veel verschillende smaken zoals munt, karwij en koriander. Maar, ook TheKitchn heeft een prachtig stap-voor-stap recept. Ben je dol op de smaak van zongedroogde tomaatjes? Ga dan voor deze van Smitten Kitchen.

Harissa

Bron: Flickr

  • 250 gram verse rode Spaanse pepers
  • 1 volle eetlepel gemalen komijn (djinten)
  • 3 gepelde teentjes knoflook
  • 100 gram geroosterde en ontvelde rode paprika’s
  • 1/2 eetlepel tomatenpuree
  • 1/2 eetlepel rode-wijnazijn
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 4 theelepels gerookt-paprikapoeder (pimentón)
  • Optioneel: 2 theelepels gemalen zwart komijnzaad
Reageer op artikel:
Harissa: de pittige smaakmaker uit Noord-Afrika
Sluiten