Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Recepten 23 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Rokerige taco’s met gegrilde gamba’s en ananas van de barbecue

Zomers, vol van smaak en lekker rokerig, dat is de beste omschrijving die we aan deze taco’s kunnen geven. Je grilt de gamba’s, ananas én de taco’s op de barbecue voor de ultieme rookbeleving. Het recept komt uit het nieuwe boek Burgers & BBQ Bites van Jord Althuizen (van Smokey Goodness).

In zijn boek reizen we samen met de pyro-culinair avonturier naar de USA. In dit barbecueboek dus geen recepten die uren duren, maar gerechten die hot & fast bereid kunnen worden. Voor elke snack attack. Zoals die taco craving die je na het lezen van dit recept ongetwijfeld gaat hebben.

De voorbereiding van het recept duurt even; daar mag je zo’n 1,5 uur voor uittrekken. Daarna is het zo gepiept: de verdere bereiding kost je een kwartiertje tijd.

Jord: “Kleine gamba’s op de grill wil je heet en kort grillen. Zo heb je wel dat lekkere gegrilde randje, maar slaan ze niet door met een taai resultaat als gevolg. De lichtzoete gegrilde ananas en pistachecrumble maken er samen met de sweet spicy gamba’s een serious taco van, dus get grilling!”

taco's met ananas en gegrilde gamba
Bron: Smokey Goodness Burgers & BBQ Bites

Zo maak je de taco’s met gegrilde gamba’s en ananas

Smelt in een pan de boter en fruit hier de knoflook in aan.

Voeg ketchup, chipotletabasco en sojasaus toe en roer goed door. Laat het mengsel afkoelen en marineer hierin de gamba’s minimaal 1 uur in de koelkast.

Bereid een BBQ of grill voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van 200 °C is bereikt. Halveer de jalapeño’s, pel de sjalot en snijd door de helft.

Gril de jalapeño’s en sjalot tot deze geblakerd en zacht geworden zijn. Hak ze fijn, meng ze met groene tabasco en limoensap en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

Gril de schijven ananas tot deze mooie grillmarks hebben en het vruchtvlees zacht geworden is. Snijd de gegrilde ananas in blokjes en zet opzij.

Gril de gemarineerde gamba’s rondom tot ze lichtroze zijn geworden. Let op dat je ze niet te lang grilt, want dan worden ze stug en taai.

Verwarm de tortilla’s kort op de BBQ en vul ze met de guacamole, gegrilde gamba’s, gegrilde-jalapeñosalsa, feta, pistachenootjes en korianderblaadjes en serveer met schijfjes limoen.

smokey goodness kookboek

Smokey Goodness – Burgers & BBQ bites van Jord Althuizen (Kosmos Uitgevers) is nú te koop voor € 22,50 euro. 

Meer goodness van de bbq

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.